NESLİ TÜKENEN MEZGELDEK KUŞUNU VURAN AVCIYA 1 YIL 8 AY HAPİS CEZASI

Yaşar ANTER/MİLAS (Muğla), () - MUĞLA'nın Milas İlçesi yakınlarındaki Tuzla Sulak alanı ile Güllük havzasında nesli tükenen, koruma altındaki Mezgeldek kuşunu vuran F.Ç. iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. F.Ç. hakkındaki ceza daha...

20 Aralık 2014 Cumartesi 12:38
NESLİ TÜKENEN MEZGELDEK KUŞUNU VURAN AVCIYA 1 YIL 8 AY HAPİS CEZASI






Yaşar ANTER/MİLAS (Muğla), () - MUĞLA'nın Milas İlçesi yakınlarındaki Tuzla Sulak alanı ile Güllük havzasında nesli tükenen, koruma altındaki Mezgeldek kuşunu vuran F.Ç. iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. F.Ç. hakkındaki ceza daha sonra iyi halden 1 yıl 8 aya indirildi, hükmün açıklanması da geri bırakıldı. Av ve Yaban Hayatı Koruma Platformu Sözcüsü emekli Büyükelçi Süha Umar, davanın emsal teşkil edeceğini söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milas Milli Parklar ve Doğa Koruma Şefi Erdinç Uyar başkanlığındaki 5 kişilik koruma ekibi, geçen yıl 11 Aralık'ta, Bodrum İlçesi Güllük Körfezi ve Milas'taki sulak alanlarda kaçak avlanan kişilerin yakalanmasına yönelik çalışma başlattı. Güllük Dalyanına yapılan baskında, Milaslı diş teknisyeni F.Ç.'nin avladığı, en son 2002 yılında Tuzgölü çevresinde görülen, Ege Bölgesi'nde ise yaklaşık 40 yıldır rastlanmayan 'Toygillerden Mezgeldek' (Tetrax Tetrax) türü kuşa rastlandı.
4 bin 500 lira para cezası kesilen F.Ç. hakkında, Milas 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde '4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 21'inci maddesinin son bendinde yer alan 'nesli tehlike altında bulunan hayvanların neslinin tükenmesine yol açmak' suçundan dava açıldı. Karar duruşmasında F.Ç. hakkında verilen 2 yıl hapis cezası iyi halden 1 yıl 8 aya indirildi, hükmün açıklanması da geri bırakıldı.

PARS DAVASINA ÖRNEK
Davanın emsal teşkil edeceğini söyleyen Av ve Yaban Hayatı Koruma Platfomu Sözcüsü emekli Büyükelçi Süha Umar, "Bu Türkiye'de bir ilktir. Caydırıcılık açısından çok önemlidir. Bu karar, Diyarbakır'da avlanan Pars davasına da örnek oluşturacaktır. Bu kararla Türkiye'de nesli tehlikede olan Pars, Vaşak, Karakulak, Toy, Mezgeldek gibi yaban hayatı türlerinin korunmasında çok önemli bir adım atılmıştır" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.