Tariş Pamuk yöneticilerine 'zimmet' davası

Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR'de, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Birliği'nde 2000 ile 2009 yılları arasında yöneticilik yapan 14 kişi hakkında 'zimmet' suçundan dava açıldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı...

17 Nisan 2015 Cuma 14:36
Tariş Pamuk yöneticilerine 'zimmet' davası






Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR'de, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Birliği'nde 2000 ile 2009 yılları arasında yöneticilik yapan 14 kişi hakkında 'zimmet' suçundan dava açıldı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tamamlanan soruşturmanın ardından hazırlanan 100 sayfalık iddianame, İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, Birliğin 44 pamuk tarım satış kooperatifinin 43 binden fazla üreticisinin bir araya gelmesiyle oluşmuş ve 1949 yılından bu yana faaliyette bulunan köklü kuruluşlardan biri olduğu vurgulandı. 2009 yılında dünyada gelişen ekonomik krizle birlikte Birliğin ciddi şekilde finansman sıkıntısına girdiği, bu nedenle Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca incelendiği ifade edildi. Birliğin 2000- 2009 yılları arasında kötü yönetilerek zarara uğratıldığı, 14 sanığın görevlerini kötüye kullanarak gereksiz harcamalara yol açtıkları ve şahsi menfaat elde ettikleri ileri sürüldü.
Şikayet konusu iddiaların araştırılması için aralarından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü kontrolörlerinden de oluşan birden fazla bilirkişi incelemesi yapıldığı belirtildi.
DÜĞÜN TAKILARINI BİLE BİRLİĞE ÖDETMİŞLER 
Raporda "Kurum yöneticilerinin Birlik menfaatinden çok, kendi menfaatlerini düşündükleri, yapılan yatırımlarda profesyonelce davranmadıkları, Birliğe getirisi olmayan giderlerin ve şahsi harcamaların çok fazla olduğu, pamuk alımlarında mali açıdan yanlış politikalar izlendiği, Birliğin 2000 yılından bugüne kadar artarak gelen olumsuz tablosunun belirtilen dönemdeki yöneticilerin basiretsiz ve hatalı yönetiminden kaynaklandığı görüşmüştür" denildiği kaydedildi. Raporda, hesap dönemleri incelendiğinde; yönetim kurulu başkanına ve genel müdüre tahsis edilen lojmana ait giderlerin, genel kurul için yapılan harcamaların, belgesiz harcamaların, tahsis edilen araçların, yöneticilerin düğün hediyesi olarak yaptıkları takı harcamalarının, cep telefonu ve kredi kartlarına ilişkin kişisel giderler gibi harcamaların Birliğe ödetildiğinin de yar aldığı vurgulandı.
İddianameyi hazırlayan Cumhuriyet savcısı, Birliğin eski başkanlarından Basri Ö., Cavit Ancın ve Yasin Ç.ile 9 eski yönetim kurulu üyesi Mustafa A., Necmettin Ü., Ayhan Ö., Sabahattin G., Hüseyin V., Nuri A., Hasan Aydın A., Hüseyin Y. ve Levent G. hakkında 'zimmet' suçundan 18'er yıl, denetim kurulu üyeleri Salih Nazmi B. ve Eyüp Ü. hakkında ise 'zimmet' ve 'denetim görevinin ihmali' suçlarından 21'er yıla kadar hapis cezası istedi. Sanıkların önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacakları belirtildi.
Yaklaşık iki yıl önce yaşamını yitiren Cavit Ancın'ın da sanıklar arasında yer alması dikkat çekti.


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.