Tatbikat Yapanlar Tarafından Son Anda Kurtarıldı

Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ne bağlı Karadeniz sahilindeki plajlarda görevli Kocaeli Büyükşehir İtfaiyesi bünyesindeki Kocaeli Su Kazalarını Engelleme Merkezi (KOSKEM) ekipleri, tatbikat yaparken, yakınında boğulma tehlikesi geçiren 18 yaşındaki Selin K.'yı da kurtardı.

30 Temmuz 2015 Perşembe 13:44
Tatbikat Yapanlar Tarafından Son Anda Kurtarıldı






 

Tatbikat Yapanlar Tarafından Son Anda Kurtarıldı

  

Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ne bağlı Karadeniz sahilindeki plajlarda görevli Kocaeli Büyükşehir İtfaiyesi bünyesindeki Kocaeli Su Kazalarını Engelleme Merkezi (KOSKEM) ekipleri, tatbikat yaparken, yakınında boğulma tehlikesi geçiren 18 yaşındaki Selin K.'yı da kurtardı. Jet-ski'de bulunan görevli tarafından alınıp sahile getirilen genç kızın, sağlık ekiplerinin kontrolünde önemli bir şeyi olmadığı anlaşılınca herkes rahat nefes aldı.

Kandıra İlçesi'nin Karadeniz sahilindeki 2 kilometrelik kumsalıyla en büyük plajı olan Cebeci Plajı ile Kerpe, Kovanağzı, Kumcağız, Sarısu, Seyrek gibi plajları artan sıcaklarla birlikte hafta arasında da tamamen doluyor. Bu sahillerde halk arasında 'Çeken akıntı' olarak da bilinen, rip akıntılarının sıklıkla yaşanması nedeniyle 2005 yılından bu yana Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan, gönüllülerin de yer aldığı Kocaeli Su Kazalarını Engelleme Merkezi ekipleri haftanın 7 günü görev yapıyor. 

SON ANDA FARKEDİLDİ

Rip akıntıları ve böyle durumlarda yüzen kişilerin nasıl davranması gerektiği ile ilgili olarak ekip sorumlusu Ramazan Üzmez gözetiminde jet-ski ve zodyak botla devriye gezen kurtarma ekipleri eğitim amaçlı bir kurtarma çalışması yaptı. Bu sırada ekiplere yaklaşık 50 metre mesafede, mantarlarla belirlenen güvenli bölge dışında yüzen birinin çırpınmakta olduğu son anda farkedildi. 

Karadaki görevlilerin, o anda eğitim çalışması yapan jet-skideki görevlileri uyarması sonucu hemen oraya gidilerek, adının Selin K. olduğu anlaşılan genç kıza müdahalede bulunuldu. İzleyenlerin ilk anda senaryonun bir parçası olduğunu sanılan olayda genç kız, jet-skideki tim görevlisi tarafından yakalanarak su yüzünde tutuldu, daha sonra yüzen ekipler oraya giderek onu karaya çıkardı. 

Genç kıza, sahile getirildikten sonra buradaki sağlık görevlileri tarafından müdahalede bulunuldu. Yaşadığı panik sırasında bir miktar su yuttuğu belirlenen ve yüzmekte olduğu yerin birden derinleştiğini söyleyen genç kız sağlık kontrolleri yapılıp durumunun normal olduğu anlaşılınca oradan ayrılarak ailesinin yanına gitti. 

RİP AKINTISI ÇOK TEHLİKELİ

KOSKEM sorumlusu Ramazan Üzmez, Karadeniz'de boğulmaların genellikle rip akıntılarından kaynaklandığını, bu bölgedeki plajlarda sadece bu yaz döneminde 442 kişinin boğulmaktan kurtarıldığını söyledi. Açıklamasında rip akıntısının oluşumunu da anlatan Üzmez, 'çeken akıntı' olarak bilinen bu olayda gelen dalganın büyük bir hızla geri çekilirken altta derin bir yatak oluşturduğunu ve çok iyi yüzme bilinse bile çekip götürdüğünü, bu gibi durumda paniğe kapılmayıp direk sahile yüzmek yerine sahile paralel olarak yanlara yüzülmesi gerektiğini söyledi. Karadeniz sahillerindeki plajlara yüzmeye gelenlerin de, belirlenen noktalar dışında yüzmemelerini, uyarıları da dikkate almalarını istedi.

Son Güncelleme: 30.07.2015 13:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.