Tunceli'de 'pkk Mezarlığı' Gerginliği; Kente Giriş- Çikiş Yasaklandı(2)

HDP'Lİ ÇELİK:ANAYASAL SUÇ İŞLENİYOR PKK mezarlığının açılışı nedeniyle Tunceli'ye giriş çıkışların yasaklanması ardından kent girişindeki önlemlerde sürüyor. Tunceli-Erzincan ve Tunceli-Elazığ karayollarında jandarma ve polis...

25 Ekim 2014 Cumartesi 16:07
Tunceli'de 'pkk Mezarlığı' Gerginliği; Kente Giriş- Çikiş Yasaklandı(2)






HDP'Lİ ÇELİK:ANAYASAL SUÇ İŞLENİYOR
PKK mezarlığının açılışı nedeniyle Tunceli'ye giriş çıkışların yasaklanması ardından kent girişindeki önlemlerde sürüyor. Tunceli-Erzincan ve Tunceli-Elazığ karayollarında jandarma ve polis tarafından birçok noktada barikat oluşturulurken, acil durumlar dışında araç giriş ve çıkışlarına izin verilmiyor. Tunceli'nin 7 ilçesi de giriş ve çıkışlar yasak kapsamına alındı. Elazığ'a giderek buradan uçakla başka illere seyahat edecek bazı kişilerin de ilden çıkamadığı için biletlerini iptal ettirmek zorunda kaldığı belirtildi. Tunceli Valiliği, yasağın ne zaman kalkacağı konusunda açıklama yapılmadı.
HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, kente gelerek polis ve jandarmanın önlem aldığı bölgede gazetecilere açıklama yaptı. İnsanların hiç bir yere gidemediğini ve asla kabul edemeyecekleri bir manzara bulunduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:
"Şu an Dersim genelinde anayasal bir suç işleniyor. İnsanların seyahat etme özgürlüğü elinde alınmış durumda. Valilik bu hakkı vatandaşın elinde alma hakkını kendisinde görüyor ve kesinlikle bir anayasa ihlali söz konusu. Bu durumu kabul etmiyoruz, protesto ediyoruz ve kınıyoruz. Bu konuyu barışçıl bir çözüme kavuşturmak için Tunceli Valiliği'ni aradım Vali ile görüşmek istedim ancak şu ana kadar telefonuma çıkmış değil. Buradaki güvenlik birimleri sadece sınırlı sayıda çok az bir partili ve şehitlikte yakını bulunan bazı kişilerin gidebileceğini söylüyor. 12 Eylül döneminde görülmeyen durumlar yaşanıyor. Böyle bir uygulama günümüz Türkiyesi'ne asla yakışmıyor."

KARAR İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA AİT
HDP Milletvekili Demir Çelik, daha sonra görevli polis müdürünün telefonundan kendisini arayan Tunceli Valisi Osman Kaymak ile kısa görüşme yaptı. Görüşme ardından açıklama yapan Çelik, şöyle dedi:
"Vali ile kısa bir görüşme yaptım. Kararın İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu söyledi. Kararı veren İçişleri Bakanı, Başbakan da olsa insanların seyahat özgürlüğünü kısıtlamak faşizmdir. Bu hukuk devletiyle izah edilebilecek bir durum değildir. İnsanlar cenazesini istediği şekilde defneder, sahip çıkar. Dini vecibelerini yerine getirme hak ve özgürlüğü anayasal bir haktır. Bunu çiğneyen devletse biz bu devletin otoriterizmine itiraz, isyan edeceğiz. Hakkımızı da kazanmanın bir yoluna bakacağız. Polis noktasında geçiyoruz ancak Vali, jandarmanın izin verip vermeyeceğini bilmediğini söyledi."
PKK MEZARLIĞINA GİTTİLER 
Milletvekili Çelik, Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, Yardımcısı Nurhayat Altun ile birlikte izin verilen 4 araçla birlikte PKK mezarlığına gitmek üzere hareket etti. Çelik ile birlikte bölgeye gitmek isteyen gazetecilere izin verilmedi. Görevli polisler, gazetecilerin de yasak kapsamında olduğunu belirterek, izin veremeyeceklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.