Usulsüz dinlemeyle suçlanan 25 polisin yargılanması sürüyor

Kemal ATLAN/ESKİŞEHİR, () - ARALARINDA Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen, aynı partili Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, işadamları ve gazetecilerin de olduğu toplam 107 kişiyi usulsüz dinledikleri...

03 Temmuz 2015 Cuma 18:14
Usulsüz dinlemeyle suçlanan 25 polisin yargılanması sürüyor






Kemal ATLAN/ESKİŞEHİR, () - ARALARINDA Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen, aynı partili Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, işadamları ve gazetecilerin de olduğu toplam 107 kişiyi usulsüz dinledikleri öne sürülen 25 polisin yargılanması sürüyor. Geçen salı günü başlayan duruşmada 559 sayfalık iddianamenin okunması 4 günde tamamlandı.
Eskişehir Emniyet eski Müdür Yardımcısı Mustafa Aygün, İstihbarat Şubesi eski müdürü Mustafa Arık ile Emniyet mensupları Erkan Soydan, Niyazi Eren, Mustafa Ünal, İrfan Şahin, Mustafa Karaboğa, Fatih Ün, Yakup Kenç, Murat Önemli, Rüştü Çetin Kasap, Hasan Keklik, Muhammet Çil, Selahattin Şimşek, Nizamettin Beşkaya, Yılmaz Kocaman, Nurettin Külcü, Musa Karaman, Kubilay Ercan, Abdullah Varol, Servet Tek, Fatih Tepebaşı, Zeki Çelik, Erdoğan Baban ve Suat Kural hakkında 2009-2013 yılların arasında usulsüz dinleme yaptıkları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 25 şüpheli, 3 Mart 2015 tarihinde sevk edildikleri nöbetçi mahkemece serbest bırakıldı.
Savcılık tarafından 25 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Savcılık 559 sayfalık iddianamesinde tutuksuz sanıklardan eski emniyet müdür yardımcısı Mustafa Aygün, eski şube müdürü Mustafa Arık ile komiser Erkan Soydan'ın tutuklanmasını istedi. Sanıklardan İstihbarat eski Şube Müdürü Mustafa Arık tutuklandı, diğer 2 sanık Mustafa Aygün ve Erkan Soydan ise bulunamadı.
İDDİANAME 4 GÜNDE OKUNDU
1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 25 sanık hakkında 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt yönetmek, örgüte üye olmak, gizlilik ihlalinde haberleşme içeriklerinin kaydedilmesi, haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, kamu görevlisinin suçu bildirmemesi, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçlarından açılan davanın ilk duruşmasına geçen Salı günü başlanıldı. Duruşmada 4 gün boyunca 559 sayfalık iddianame okundu. Bugün iddianamenin okunmasının tamamlanmasından sonra sanıkların savunmaları alınmaya başlandı.

Bugünkü duruşmaya tutuklu sanık Mustafa Arık ile tutuksuz sanıklardan Niyazi Eren, Mustafa Ünal, İrfan Şahin, Fatih Ün, Murat Önemli, Muhammet Çil, Selahattin Şimşek, Yılmaz Kocaman, Nurettin Külcü, Musa Kahraman, Kubilay Ercan, Zeki Çelik ve Erdoğan Balaban katıldı.
'KENDİ KAFAMIZA GÖRE DİNLEME KESİNLİKLE YAPMADIK'
Tutuklu sanık eski istihbarat şube müdürü Mustafa Arık savunmasında suçlamaları kabul etmeyerek yasadışı hiçbir şey yapmadığını söyledi. Arık şöyle dedi:
"18 yıldır bu meslekteyim. Hayatımı teröre adadım. 4 canlı bomba yakaladım. Mersin'de canlı bombayı takip ederken 20 metre dibimde patladı. Vatan ve milletim için çalıştım. Ama şimdi terörist ve terör başı ilan edildim. Bu suçtan cezaevine kondum. 18 yıl terörle mücadele eden birisi nasıl terörist olur. Benim hakkımda oluşturulan bu terör algısı, suçu çok zoruma gitti. İnanın cezaevine girmek bana bu kadar zor gelmedi. İddianameyi okudum ama vicdanen, insanen huzurluyum. Niye mi? Kimse bana hırsız, yolsuz demiyor, demedi çok şükür. Ben ve arkadaşlarım, kanun ve yasalar çerçevesinde görevimi yapmışım.17-25 Aralık yolsuzluk olayı sonrası istihbaratçılar hedef haline geldi. Yaptığımız dinlemelerin hepsi hukuk ve prosedür kapsamında yapıldı. Hiçbir dinlememiz hukuksuz ve yasalara aykırı değildir. Biz bize verilen yetkiler çerçevesinde işimizi yaptık. Kendi kafamıza göre dinleme kesinlikle yapmadık. İstihbarat kapsamında telefon dinlemeleri bir suç değildir. Dinlenen isimler sondajlama yöntemiyle elde edilmiştir. 3 bine yakın isim vardır. Dinlemeler de mahkeme kararı ile yapılmaktadır. Dinlenecek kişilerin isimleri hakime verilir. Hakime o kişinin ne iş yaptığını bildirmemiz mecburiyeti yoktur. Dinlenmesi gerekiyorsa izni verir ve dinleriz. Yasal dinleme yaptığımız için suçluysak o zaman hakimler, emniyet müdürlerimiz de suçludur."
Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Mustafa Arık'ın savunmasını aldıktan sonra diğer sanıkların dinlenmesi için duruşmayı 6 Temmuz 2015 tarihine erteledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.