Uyap'taki Hata Yüzünden 5 Gün Hapis Yattı

Savaş TUTAK/ AMASAYA, () - AMASYA'nın Merzifon İlçesi'nde 10 yıldır büfe işleten 55 yaşındaki Yusuf Çakal, daha önceden işlediği suçtan aranması olduğu gerekçesiyle cezaevine konuldu. 5 gün cezaevinde kaldıktan sonra bir yanlışlık...

20 Ekim 2014 Pazartesi 15:43
Uyap'taki Hata Yüzünden 5 Gün Hapis Yattı






Savaş TUTAK/ AMASAYA, () - AMASYA'nın Merzifon İlçesi'nde 10 yıldır büfe işleten 55 yaşındaki Yusuf Çakal, daha önceden işlediği suçtan aranması olduğu gerekçesiyle cezaevine konuldu. 5 gün cezaevinde kaldıktan sonra bir yanlışlık olduğu belirtilerek serbest bırakıldı. Daha önceden bir çok kez sabıkasızlık kaydı aldığını ileri süren Çakal, "Hiçbir aramam yoktu. Nasıl oldu ben de anlamadım. 5 gün sonra 'pardon yanlışlık olmuş' denilerek salındım" dedi.
Amasya'nın Merzifon İlçesi'nde 10 yıldır büfecilik yapan evli 2 çocuk babası Yusuf Çakal, 1994 yılında terör örgütü DHKP/C üyesi olduğu iddiasıyla İstanbul'da yakalanarak tutuklandı. Evinde yapılan aramada 4 tabanca, 1 el bombası ve fişekler ele geçen Çakal, 1996 yılında 3 nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 12.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 9 yıl 4 ay 21 gün cezaevinde kaldıktan sonra 2003 yılı Ağustos ayında Çorum Kapalı Cezaevi'nden tahliye edildi. Mahkeme gereği 5 yıl da denetimli serbestlik kapsamında bulunması kararlaştırıldı.
2008 yılında ceza kanununda yapılan değişiklikler nedeniyle, Çakal'ın cezasında yeniden uyarlama yapılması için dosya İstanbul 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bu mahkeme, eski cezanın sanığın lehine olduğunu belirterek yeniden yargılanmasına gerek olmadığına karar verdi. Bu karar UYAP'a (Ulusal Yargı Ağı Bilişim sistemi) kayıt edilirken, Yusuf Çakal'ın 12.5 yıl hapis cezası 'çekmemiş' olarak gösterildi. Bunun üzerine de hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.
CEZAEVİNE KONULDU, 5 GÜN SONRA BIRAKILDI
Güvenlik güçlerince aranan Yusuf Çakal, geçen 9 Ekim'de kendisine ait büfede her zamanki işini yaparken polisler tarafından gözaltına alındı. Adliyeye sevkedildikten sonra tutuklanarak Amasya Cezaevi'ne gönderildi. Yazdığı dilekçelerle kendisinin bu cezayı çektiğini anlatmaya çalışan Çakal, 5 gün sonra "UYAP sisteminde bir yanlışlık olmuş" denilerek özür dilenip serbest bırakıldı.
20 POLİS BÜFEME GELİP BENİ ALDI

10 yıldır esnaflık yaptığını dile getiren ve haksız bir suçlamayla yıllarca cezaevinde kaldığını öne süren Yusuf Çakal yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Benim terör örgütüyle falan alakam hiç olmadı. Ancak bunu ispat edemedim ve yıllarım cezaevinde geçti. Bu cezamı çektikten sonra yaklaşık 20 polis büfeme gelerek beni aldı. Hiçbir şey söylemediler. Bir savcıya götürdüler. Onunla da görüşemedim. Sonra da cezaevine attılar. Dilekçe yazdım, avukatıma haber verdim. Onun da girişimleriyle hatalarını anladılar ve bana 'pardon UYAP sisteminde bir yanlışlık olmuş' diyerek serbest bıraktılar."
DAVA AÇACAK
Bir çok kez sicil kaydı aldığını ve hiçbir aranmasının çıkmadığını kaydeden Yusuf Çakal şunları söyledi:
"İşyeri açarken, ehliyet alırken defalarca savcılıktan sabıka kaydı aldım ve bir aranmam çıkmadı. Buna rağmen aileme dahi haber verme fırsatı verilmeden beni Amasya Kapalı Cezaevi'ne attılar. Müşterilerimin gözü önünde alındım. Şimdi herkes bana değişik gözle bakıyor. İnsanların özgürlüğünü kısıtlamak bu kadar basit olamaz."
Çakal, mağdur edildiğini ve tazminat davası açacağını söyledi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.