Yasadışı Dinleme Davasında İkinci Gün

İZMİR merkezli olarak 13 ilde, 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın ardından, tamamı tutuksuz 32 polis hakkında, 10 ile 961 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle açılan davanın ikinci gününde, sanık...

04 Kasım 2014 Salı 13:06
Yasadışı Dinleme Davasında İkinci Gün






İZMİR merkezli olarak 13 ilde, 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın ardından, tamamı tutuksuz 32 polis hakkında, 10 ile 961 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle açılan davanın ikinci gününde, sanık ifadelerinin alınmasına devam edildi.
İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülmeye başlanan davanın duruşmasına, iddianamede suç örgütü liderleri arasında sayılan ve beyin kanaması teşhisiyle raporlu bulunan eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın dışındaki 31 tutuksuz sanık, mağdurlar ve avukatları katıldı.
TALİMATLARI KİMDEN ALDIN?
Sanıklardan Erdinç Sezgin, 19 yıllık polis memuru olduğunu, bu süre boyunca vatanın bölünmez bütünlüğü için çalıştığını, istihbarat şubelerinde, organize, kaçakçılık, narkotik bölümlerinde görev yaptığını, her zaman doğrular neyse onu söylediğini belirtti. Mahkeme başkanının, çalışmalarına dair kimlerden talimat aldığını sorması üzerine Sezgin, yasal sıralamada hiçbir zaman memurun kendi başına çalışamayacağını, kendisinin de talimatlarını yasal amirlerinden aldığını söyledi.
Sezgin, dinlemeler konusundaki soru üzerine, “Ben ekip memuruyum. Dinleme yapmam, çözüm de yapmam. Suçlandığım üç konuyla ilgili Kürşat Şenol Yılmaz'dan talimat aldığımı hatırlamıyorum" dedi. Kısım amirleri tarafından mobinge, ayrımcılığa maruz kaldığını, dışlandığını söyleyen Sezgin, o dönemde doğruları söylediği için bu dışlanmaların 2012 Ekim ayna kadar sürdüğünü ve Organize Suçlarla Mücadele'den uzaklaştırıldığını belirtti.
TUTUKLANMAMA GARANTİSİ VERİLDİ Mİ?
Bazı sanık avukatlarının, 18 Ağustos akşamı emniyete gidip gitmediğini, gittiyse kimin çağırdığını sorması üzerine Sezgin, “Beni kimse çağırmadı, çalışmakta olduğum konuları çalışmaya devam etmek için gittim. Sabaha kadar konularıma çalıştım. Ertesi gün ayrılma vaktim geldiğinde de gözaltına alındım" yanıtını verdi. “İddianame sizin ve diğer iki kişinin ifadeleriyle oluşturulmuş. Tüm sanıklar açığa alınmışken, siz, Emrah Durdu ve Mevlüt Çakar açığa alınmadınız. Sizi emniyete çağıranlar, açığa alınmayacaksınız, tutuklanmayacaksınız diye garanti verdi mi?" sorusu üzerine Sezgin, “Biz kimseden talimat almadık. Açığa alınmalar, meslekten ihraçlar sadece bu operasyonla olan olaylar değildi, 17 Aralık sürecinden beri oluyor" yanıtını verdi.
Sezgin'e, “Mobbing yüzünden usulsüz işlem yapmak zorunda kaldınız mı? Mobinge örnek davranış, olay ya da kimin yaptığını söyleyebilir misiniz" sorusu da yöneltildi. Sezgin, “Usulüne uygun olmayan iş yapmadım. Direkt gelip bana bunu yapan birisi olmadı" dedi.
“ÇAKMA GAZETE HABERLERİ"
Sanık Haldun Çabuk, örgüt ve diğer suçlamaları kabul etmediğini, 2006 yılı Aralık ayından bu yana istihbaratta çalıştığını, emniyet amiri olduğunu belirterek, “Bana gösterdiğiniz evraklar talep formudur, resmiyeti yoktur. Kaldı ki 8 sene içindeki 40-50 evraktan 5'i bana gösterildi. İddianamede bazı müdürlerin ismi geçiyor, mevzuat gereği CMK'da geçen suçlarla ilişkili olduğu kanaati varsa önleme dinlemesi yaptırıyoruz. Mevzuat gereği bilgi toplamayla yükümlüyüz, bunlarla ilgili bir kanaat oluştuysa hedefi takip etmekle yükümlüyüm. 17 Aralık'tan sonra gazete haberleriyle bir algı oluştu. 8 senedir bu işi yapıyorum, hakkımda bir tane şikayet yok, çakma gazete haberleri dışında" diye konuştu.
"AMİRLER HER ŞEYİ BİLİR"
Sanık Erdinç Sezgin'in “Bürolarda amirler her şeyi bilirler" gibi bir iadesinin bulunduğunu hatırlatan Çabuk, “Kısım amirleri her şeyi bilmezler, göremezler, her şeye vakıf olamazlar. Bir büroda 10 tane personel var. İzmir 3.5 milyon, terör örgütleri var, ne kadar vakıf olabilirsiniz" dedi.
Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları reddederken, sanık Haluk Balaban hiçbir yapılanma içinde bulunmadığını, bundan sonra da bulunmayacağını, 'bilgi notu'nu düzenlemek için kimseden talimat almadığını söyledi. Sanık Sanık Hamza Doğan da ne teknik, ne saha çalışması yapmadığını, hiçbir sahte belge düzenlemediğini belirtti.
Duruşmaya verilen öğle arasından sonra devam edilecek.

FOTOĞRAFLI

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.