Son Dakika Haberler

İstanbul'da dev metro tüneli ihalesi iptal edildi

Ekonomi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ümraniye - Ataşehir - Göztepe Metrosu yapım ihalesinin ardından Kaynarca, Pendik, Tuzla Metrosu inşaatı ihalesini de iptal etti. Yeni Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın 925 milyon Euroluk borçlanmak yerine iptali tercih ettiği bildiriliyor.

İstanbul'da dev metro tüneli ihalesi iptal edildi


Kadir Topbaş'ın istifasının ardından iptal edilen yatırımlara bir yenisi daha eklendi. İstanbul Anadolu yakasında metro ağını Tuzla'ya kadar götürmeyi hedefleyen Kaynarca, Pendik, Tuzla Metro ihalesi iptal edildi. Toplam 925 milyon Euroluk ihale de ALSiM Alorko ortak girişimi 1.6 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kaynarca - Pendik - Tuzla Metrosu ihalesini iptal etti. Yılın son haftasında da Ümraniye - Ataşehir - Göztepe Metrosu yapım ihalesi benzer şekilde iptal edilmişti.

KAP'A BİLDİRİM YAPILDI

Alarko Holding bağlı ortaklığı Alsim Alarko'nun yer aldığı ortak girişimin 1.6 milyar lira bedelle sözleşme imzaladığı Kaynarca Pendik-Tuzla metrosu inşaat ve elektromekanik sistemleri ihalesinin iptal edildiğini duyurdu.

Alsim Alarko'nun yüzde 50 hisseye sahip olduğu ortak girişim 2017 Nisan ayında imzaladığı sözleşme ile "Kaynarca-Pendik-Tuzla Metrosu İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşleri" projesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü'ne karşı taahhüt etmiş; sözleşme bedeli KDV hariç 1.6 milyar lira olarak duyurulmuştu.

Alarko Holding'den KAP'a yapılan açıklamada, söz konusu ihalenin iptal edildiğinin işveren idare tarafından bildirildiği
belirtildi.

925 MİLYON EURO BORÇ ALINACAKTI

Alınan bilgilere göre, Kaynarca-Pendik-Tuzla, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı, Başakşehir-Kayaşehir ve Mahmutbey-Bahçeşehir metro hatlarının iptal edildiği, Ulaştırmadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu tarafından 29 Aralık 2017'de birer yazı ile ilgili firmalara iletildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, ihalesi yapılan ve inşaatına başlanan 6 metro hattının finansmanı için 925 milyon euro borçlanma kararı almıştı.

BORÇLANMAK İSTEMEDİ

Kadir Topbaş'ın istifası ile İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı olarak göreve gelen Mevlüt Uysal ise borçlanma yetkisini kullanmamayı tercih etti.

Uysal yetkiyi kullansaydı, Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattı için 120, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattı için 170, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattı için 175, Kirazlı-Halkalı metro hattı için 170, Başakşehir-Kayaşehir metro hattı için 70 ve Mahmutbey-Bahçeşehir metro hattı için 220 milyon olmak üzere toplamda 925 milyon euro dış finans bulunacaktı.

İBB: 6 HATTAN OLUŞAN METRO PROJELERİ DEĞİL, İHALELERİ İPTAL EDİLMİŞTİR

Büyükşehir Belediyesi( İBB), 2017 yılı içerisinden ihalesi yapılan 6 metro hattı projesinin iptal edilmediğini, bu projelerin ihalelerinin iptal edildiğini bildirdi.
İBB'den yapılan açıklama şöyle: 6 adet metro projesinin iptal edildiği yönündeki haberler hakkında açıklama yapma gereği doğmuştur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017 yılı içerisinde yapılan ve 6 hattan oluşan metro projeleri değil, ihaleleri iptal edilmiştir. Metro hatlarının uzatılıp yeniden projelendirilerek, daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi için söz konusu ihaleler iptal edilmiştir. Böylece toplam uzunluğu 76,9 km olan 6 proje iptal edilmediği gibi, İstanbul'un ulaşımına köklü çözüm için metro yatırımları bin kilometre hedefine uygun olarak genişletilmiş olacaktır. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi olarak, her yere metro, her yerde metro hedefimiz doğrultusunda, söz konusu metro projelerimizi önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağımızı saygıyla duyururuz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.