Son Dakika Haberler

Cep telefonu bağımlılığı saplantıya mı dönüştü?

Teknoloji

Cep telefonlarına olan bağımlılık, Türkleri Avrupa birinciliğine taşıdı. Son yapılan araştırmaya göre Türkiye'de cep telefonu kullanıcıları ortalama 78 kez cihazlarına bakma gereği duyuyor.

banner201

Cep telefonu bağımlılığı saplantıya mı dönüştü?


 


Türkiye'de cep telefonu alışkanlığı konusunda yapılan bir araştırmada AB ülkeleri içinde "Bağımlılık" sınırlarını geçen rakamlara ulaştı. Türkler, günde 78 kez cep telefonuna bakma gereği duyarken, AB ortalaması 48 olarak açıklandı. Türklere en yakın cep telefonuna bakma alışkanlığı günde 64 kez kontrol ile Norveçli'ler geliyor.

13 DAKİKADA BİR TELEFONA BAKIYORUZ

Avrupa’da günde 48 olan akıllı telefonu kontrol etme sıklığı Türkiye’de 78’e çıktı. Danışmanlık kuruluşu Deloitte’un 33 ülkede 53 binden fazla katılımcıyla yaptığı ‘Global Mobil Kullanıcı Araştırması’na göre Türkiye’deki mobil kullanıcılar günde ortalama 78 kez, diğer bir deyişle her 13 dakikada bir cep telefonu ekranına bakmaktan kendini alamıyor (2015’te bu sayı 70, dakika 15 idi).
Bu konuda Türkiye’ye en yakın ülke 64 ile Norveç. Avrupa ortalaması 48 iken, gün içinde telefonlarına en az bakan ülke ise 37 kez ile Rusya. Türkiye’de kullanıcıların yüzde 66’sı telefonlarını gereğinden daha fazla kullandıklarını kabul ederken, bu kesimin yüzde 50’si telefon kullanımını sınırlamaya çalışıyor.

YEMEĞİ ONUNLA YİYOR, ONUNLA YATIYORUZ

Araştırmaya göre gece yataktayken telefonunu en çok kontrol edenler de yine Türkler. Avrupa’da yüzde 40’lar seviyesinde olan bu oran, Türkiye’de yüzde 85’e çıkıyor. Sabah uyanır uyanmaz cep telefonuna bakanların oranı Avrupa’da yüzde 15 iken, Türkiye’de yüzde 28’i buluyor. Yine gece yatmadan hemen önce mutlaka telefonunu kontrol edenlerin oranı Avrupa’da yüzde 13, Türkiye’de ise yüzde 23.

Şu anda kullandığı telefonu 12 ay içinde değiştirmeyi düşünenlerin oranı Avrupa’da yüzde 36 iken, Türkiye’de ise yüzde 56’yı buluyor. Üstelik, Türkiye’de bu kesimde yer alanların yarısından fazlasının (yüzde 54) mevcut telefonları henüz birinci yılını bile doldurmamış.

AVRUPALI ESKİSİNİ SAKLIYOR TÜRKLER EŞE DOSTA VERİYOR

Araştırmaya göre Avrupa’daki kullanıcılar yeni bir telefon aldığında eskisini yedek olarak saklamayı tercih ederken (yüzde 40’lık oranla), Türkiye’deki kullanıcılar ise bir aile üyesine veya arkadaşına veriyor (yüzde 35’lik oranla). Telefon ile birlikte yüklü gelenler haricinde Türkiye’de kullanıcıların telefonunda ortalama 17 uygulama bulunuyor. Bu sayı Avrupa’da ise 24.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.