Son Dakika Haberler

Yedikule Bostanları için son karar: Bostanlı park

Gündem

Tarihi yarımada içerisinde İstanbul şehir kültürünün son tarım alanı olarak bilinen Yedikule Bostanları'nın geleneksel yapısı İBB kararıyla tamamen değiştiriliyor. Yedikule Bostanları küçük ölçelki tarım yapılabilen dinlenme parkları ilan ediliyor.

Yedikule Bostanları için son karar: Bostanlı park


İstanbul'un yaşayan tarihi olarak bilinen son bostan halkası Yedikule'de bostanlı park haline getiriliyor. Daha önce lüks villa tasarımlarıyla ele geçirilmeye çalışılan alan için  İBB Meclisi içinde küçük düzeyli tarım yapılabilen "Kentsel Tarım Parkı olan alanla ilgili kararı onayladı. BM UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Yedikule Bostanları için hazırlanan yeni imar plânı içerisinde mevcut alanlara dinlenme parkları, cafeler inşa edilerek zeminin sertleştirilmesi sağlanacak.

BOSTAN ALANINA DAHA ÇOK TESİS YAPILIYOR

UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan, Osmanlı Saray Bostanları olarak da bilinen Yedikule Bostanları için hazırlanan yeni imar planı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. CHP Grubu, tarihi bostan alanına çok fazla tesis yapılması öngörüldüğü, arazinin bostanlık vasfı ortadan kaldırıldığı için yeni plana ret oyu verdi.

İBB’nin Yedikule Bostanları ile ilgili olarak daha önce yaptığı planların dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından veto edilmesi üzerine hazırlanan yeni planlar, önceki gün İBB Meclisi’nde görüşüldü. Fatih Hacı Evhaddin Mahallesi’ndeki “Yedikule Belgradkapı Arası Çevre Düzenleme ve Peyzaj Avan Projesine İlişkin 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Uygulama İmar Planı, CHP’li meclis üyelerince eleştirildi.

AK PARTİ ‘ELEŞTİRİLER HAKSIZ’

CHP’li meclis üyesi Mimar Esin Hacıalioğlu, söz konusu tarihi bostan alanının park ve dinlenme alanı olarak planlandığını belirterek, “O kadar çok tesis öngörülüyor ki ortada adeta bostan diye bir şey kalmıyor” dedi. Eleştirileri yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan, tarihi bostan alanını koruma altına alan planlara yöneltilen eleştirilerin haksız olduğunu savundu. Başalan, “Bostanlar sisteminin günümüze kadar yaşayan son örneği olan Yedikule Bostanları’nın Kentsel Tarım Parkı’nda varlığını sürdüreceği bir proje hayata geçirilerek, Yedikule Bostanları yeniden hayat bulacak” diye konuştu. İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla uygun bulunan Yedikule- Belgradkapı arasındaki proje, İBB Meclisi’nde konuşmaların ardından oy çokluğuyla kabul edildi.

MEYVE BAHÇELERI VE BOSTAN

Birçok parselden oluşan arazinin mülkiyeti İBB, Fatih Belediyesi, Maliye Hazinesi, Sultan Mahmud Han Sani Vakfı ve şahıslara ait. Yeniden planlanan proje kapsamında, tarihi Yedikule Bostanları kentsel ekosistemin bir parçası olarak korunacak ve Kentsel Tarım Parkı konsepti ile yeniden hayat bulacak. Proje yaklaşık 77 bin 120 metrekarelik alanın yüzde 28’inde uygulanacak. Parklar ve dinlenme alanlarında; meyve bahçeleri, bostan alanları, bitkisel düzenleme alanları ile sert zemin düzenlemeleri yapılabilecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.