Son Dakika Haberler

Seçim sonucu 'Test' yayını çıktı, özür diledi

Gündem

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını dün internet sitesinde yayınlayan Milliyet Gazetesi okurlarından özür diledi. Konuyla ilgili olarak Anadolu Ajansı da dün bir açıklama yaptı.

banner201

Seçim sonucu 'Test' yayını çıktı, özür diledi


Seçim sonuçlarını günler öncesinden açıklayan Milliyet Gazetesi okurlarından özür  dilerken, Anadolu Ajansı da bir açıklama yaparak, sorumluluğun yayıncı kuruluşlarda olduğunu duyurdu. Henüz gerçekleşmeyen 24 Haziran'daki seçim sonuçlarını sitesinde yayınlayan Milliyet Gazetesi'nin özürü sosyal medyada takdir toplarken, aynı sonucu ekranlarına taşıyan TVNet'in sessizliğine tepkiler sürüyor.

AA'NIN AÇIKLAMASI 

Anadolu Ajansı dün yaptığı açıklamada, test yayınlarının her seçim döneminde gazetelere ve yayıncı kuruluşlara günler öncesinden geçildiğini belirterek ortaya çıkan durumun yayıncı kuruluşların kusurundan kaynaklandığı belirtildi. AA açıklamasında şu görüşlere yer verildi; Yayıncı kuruluşlardan gelen talepler üzerine yapılan testlerde, partilere farklı oy oranları verilerek abone seçim ekranlarının çeşitli versiyonlara uyumu kontrol edilmektedir.

Önceki gün yapılan ve medya kuruluşlarına gönderilen test yayınında da son seçimin sonuçları baz alınmış olup, seçime katılmamış olan partiler ve adaylar için rasgele oy dağılımları yapılmıştır. Ayrıca temsili oy dağılımlarının buna göre yapılacağı da önceden medya kuruluşlarına bildirilmiştir.

Test yayınları kamuoyuna açılmaz, sadece abone olan medya kuruluşlarına gönderilir. Test yayınının kamuoyuyla paylaşılması abone olan kuruluşun tercihi veya kusurudur. Tüm detaylarıyla medya yöneticileri tarafından bilinen bu durumun, bazı kişi ve kurumlar tarafından çarpıtılarak kamuoyuna aktarılması gerçekle örtüşmeyen bir algı çalışmasıdır. 


Milliyet gazetesi, Anadolu Ajansı’nın (AA) seçim yapılmadan paylaştığı ve ardından test yayını olduğunu açıkladığı seçim sonuçlarını kendi sitesinden paylaştı. 
Gelişmenin ardından sosyal medya hesabından biz özür mesajı paylaşan Milliyet bu mesajını, yalnızca birkaç dakika içinde sildi. 

Ardından gazete, konuyu açıkladıkları bir haber metni bağlantısı ile özür mesajını yeniden paylaştı.


Milliyet’in internet sitesinde yer alan özür mesajında şu ifadeler yer aldı:

“Milliyet.com.tr geliştirme çalışmaları sırasında Anadolu Ajansı’nın yaptığı test yayının datalarının yer aldığı test seçim sayfası mobil ana sayfada teknik bir hata sonucu yayına verilmiştir.

Okuyucularımızdan özür dileriz.”


MİLLİYET ANKETİ ORTALIĞI KARIŞTIRMIŞTI


Anket şirketleri çalışmalarına hız kazandırırken TVNET'te seçimlere 4 gün kala yayınlanan ‘Akıl Odası’ adlı programa test yayını karıştı.  Ekrana yansıyan görüntülerde görülen 'seçim sonucu'na göre mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 53, Muharrem İnce yüzde 26, Meral Akşener yüzde 12, Selahattin Demirtaş yüzde 7 olarak göründü. Kanaldan AA'nın test yayını için deneme yapıldığı açıklaması geldi.

Anadolu Ajansı tarafından yapılan duyuruda, yaklaşan  seçimler öncesinde sadece medya kuruluşlarına gönderilen test yayınlarının  kamuoyuna 'Gerçek seçim sonucu' şeklinde yansıtılmasının, gerçekle örtüşmeyen bir  algı çalışması olduğu görüşü savunularak, "Önceki gün yapılan ve medya kuruluşlarına  gönderilen test yayınında da son seçimin sonuçları baz alınmış olup, seçime  katılmamış olan partiler ve adaylar için rasgele oy dağılımları yapılmıştır.  Ayrıca temsili oy dağılımlarının buna göre yapılacağı da önceden medya  kuruluşlarına bildirilmiştir” ifadelerine yer verildi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.