Son Dakika Haberler

Genelkurmay Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı

Gündem

Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine uyum sağlanması için çıkarılan 7 KHK ile TSK doğrudan Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanırken NATO ile ilgili anlaşmaları da artık Cumhurbaşkanı onaylayacak...

banner201

Genelkurmay Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı

Türkiye yeni sisteme geçişte kritik öneme sahip 7 KHK ile güne uyandı. Yıllardır tartışılan ancak bir türlü yapılamayan TSK'nın bakanlığı bağlanması KHK ile sağlandı.

Resmi Gazete'de 7 yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı. YÖK üyeliğine ve altı üniversiteye atama yapıldı. YAŞ yeniden düzenlendi. Savunma Sanayii Başkanlığı'nın görev, yetki ve sorumlulukları belirlendi. Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanı'na bağlandı.


Resmi Gazete'de bugün yayınlanan 7 yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile alınan kararlar şöyle:


- Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) yapısı yeniden düzenlendi, Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Hazine ve Maliye Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı da Yüksek Askeri Şura üyesi oldu.

— Yüksek Askeri Şura, Cumhurbaşkanının başkan olarak belirleyeceği Cumhurbaşkanı Yardımcısının çağrısı ile yılda en az bir kez toplanacak. Cumhurbaşkanı gerektiğinde Şura'yı toplayabilecek.

— Şura'nın sekretarya hizmetlerini, Cumhurbaşkanınca belirlenecek merci yürütecek. YAŞ üyeleri, kendileri, kendilerinden kıdemli veya eşiti olan general ve amirallerin yükselme veya emeklilikleri ile ilgili konularda toplantılara katılamayacak. Gizli olarak yapılacak YAŞ toplantılarında görüşmelerin ve alınan kararların açıklanması veya yayımlanması yasak olacak. Açıklanmasına Şura'nın kararıyla müsaade edilen konular, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanacak.

- Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanı'na bağlandı. Cumhurbaşkanı gerekli gördüğünde genelkurmay başkanı ile kuvvet komutanları ve bağlılarından doğrudan bilgi alabilecek, bunlara doğrudan emir verebilecek. Verilen emir herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirilecek.

Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı'nın çağrısıyla iki ayda bir toplanacak. Kurula, Cumhurbaşkanı'nın katılmadığı zamanlarda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlık edecek.


- Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Fatma Seniha Nükhet Hotar, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Akın Levent, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Nuri Aydın, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Erol Özvar, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Fatih Savaşan atandı.

— Üniversite rektörleri, en az 3 yıl profesörlük yapanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.


— TİKA ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlandı.

— YÖK üyeliğine Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik seçildi.

— ÖSYM, aynı veya farklı zamanlarda farklı sorularla yapılan ancak adaylara sağladığı haklar bakımından eşit sonuçlar veren eşdeğer sınav yapabilecek. ÖSYM, ayrıca sınav sonuçlarını analiz edecek ve sonuçları kamuoyuna duyuracak. Merkezin görev ve yetkileri arasında, faaliyetleri ile ilgili olarak şirket kurmak, kurulmuş şirketlere ortak olmak da yer aldı.

— Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlandı.

— Savunma Sanayii Müsteşarlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'na dönüştürüldü.

— Avrupa Birliği Bakanlığı yerine Avrupa Birliği Başkanlığı kuruldu.

— İçişleri Bakanlığı'na bağlı Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı kuruldu.

— Helal Akreditasyon Kurumu kuruldu. Ticaret Bakanlığı ile ilgili Kurum, Türkiye'de ve yurt dışında yerleşik helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarına helal akreditasyon hizmeti sunacak, helal akreditasyonla ilgili kıstas ve tedbirleri belirleyecek ve uygulayacak.


- Türkiye adına yabancı devletler ve milletlerarası kuruluşlarla yapılacak anlaşmalar Cumhurbaşkanı kararıyla onaylanacak. Türk kanunlarına değişiklik getiren hükümler içeren her türlü milletlerarası anlaşmanın onaylanması veya bunlara katılma ise TBMM tarafından konuya ilişkin kanun çıkarılmasına bağlı olacak. NATO ile ilgili anlaşmalar söz konusu olduğunda ise 18 Şubat 1952 tarihli ve 5886 sayılı kanunla onaylanmış Kuzey Atlantik Anlaşması gereği olarak, bu anlaşmaya taraf olan devletler ve NATO ile yapılan ikili veya çok taraflı anlaşmalardan Türk kanunlarına değişiklik getirmeyenler Cumhurbaşkanınca doğrudan onaylanacak.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.