Son dönemde yazılı ve görsel medyanın sürekli gündeminde olan tek bir konu var taksilere kamera takılması. Hiç kuşkusuz bu kararı destekleyenlerde var desteklemeyenlerde var. Ben bu kararın neresindeyim diye soracak olursanız tabi ki desteklemeyenler bölümündeyim. Çünkü bu uygulama taksiciyi bitirir, korsanı artırır ve en önemlisi özetle anayasaya aykırı. En önemlisi korsan taşımacılık yeniden hortlar.

    -“İNGİLTERE DE YANLIŞ YAPIYOR”
    Neden bu karara karşıyım onu izah etmeden Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, taksilerin ulaşım sektöründe kişilerin tercih ettikleri bağımsız, kapıdan kapıya ve bireysel talep üzerine hizmet sağlayan araçlar olduğunu belirtti. Peki, insan hem para verip taksi tutacak hem de gel beni kameraya mı al diyecek. Bu uygulama şuanda dünya da sadece İngiltere’de var. İngiltere’de olması doğru olduğu anlamına gelmez. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ne diyor ‘4 dünyadan büyük değildir’. Şimdi İngiltere de var olan bir uygulama Türkiye’de uygulanacak diye bir kural olamaz. Ülkemizde uygulanmaya başlayan taksilere kamera takma olayı sadece Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bir genelgeden kaynaklanmaktadır. Bu genelge ülkemizde tüm hukukçuları ayağa kaldırmış durumda. Çünkü bu genelgenin uygulanması insan haklarına aykırıdır. Sadece bu yönüyle taksilere kamera takılması yerinde bir uygulama değildir. Özel hayatın gizliğine de aykırı bir durumdur.

-“ANAYASANIN ÖZÜNE AYKIRI”

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın bu konuya ilişkin Nisan ayında yaptığı bir basın açıklamasında, taksi türü taşıtlarda ön dış ve özellikle de iç kamera ile kayıt cihazının bulundurulmasının Anayasa'nın 20'nci maddesindeki "Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz" hükmü ile koruma altına alınan temel hak ve hürriyetlerden olan özel hayatın gizliliğini de ortadan kaldıracağını söyleyerek, "Temel hak ve hürriyetlerin özlerine dokunulmaksızın yalnızca anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabileceği ve bu sınırlamaların anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamayacağı da anayasanın amir hükmüdür" diyerek net bir şekilde açıklamıştı.

-"MÜŞTERİ KAYBI OLUR, KORSAN HORTLAR”

Taksi ile yolculuğu tercih eden vatandaşlar "özel hayatın gizliliğini ihlal" nedeniyle hem taksici esnafı hem de uygulama konusundaki karar alıcılar aleyhine hukuki yollara müracaat edebileceklerdir. Bu da vatandaşlar idarenin yanı sıra taksici esnafına karşı güvensizliğe yol açacaktır. Şehir içi yolcu taşımacılığında önemli bir yer tutan taksilere kamera takılması kararından vazgeçilmeli, uygulama yalnızca otobüs ve minibüs taşımacılığıyla sınırlandırılmalıdır. Aksi takdirde kameralı taksi uygulamasından esnafın kaybı olur. En önemlisi bu sistem sayesinde korsan taksicilik ve kayıt dışı taksicilik artar. Çünkü bu durumda kimse taksiye binmez ve bu da müşteri kaybı demektir. Acilen bu hatadan dönülmeli diye düşünüyorum. Yapılan uygulama kanunsuz ve anayasaya aykırıdır.

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.