Aman hacı abi, bu devirde böyle isimlerle devletten yardım istenir mi?
Köyün sicil dosyası kabarık. Herşeyden önce köyün adı Türk. dönemin politik ruhuna aykırı ırkçı faşizan duygular çağrıştırıyor. Hani içinde x, w  ve q gibi mübarek harfler geçse biraz umutlanabilir insan. Mesela Turq filan olsa garanti ilgi çeker de, Türk bu abi.
Sonra sen kalk merhum başbakan Bülent Ecevit'in en büyük hayali olan Köy-Kent projesine yataklık et. Sonra da devlet babanın kapısını çal. Rüyamda görsem inanmam, bu köylerin bu devirde keline merhem niyetine zırnık vermezler.

Hikaye işte, Köykent Projesi kapsamında Türk köyünde Köykent İlköğretim Okulu, Çavdar köyünde Köykent Kültür ve Sanat Evi, Sağlık Ocağı, Köykent Spor Sahası, Dayılı köyünde orman köylüleri için orman ürünleri entegre tesisi projeleri gerçekleştirildi. Köylerde elektrik, su telefon sorunu giderilerek, meyve ve çam fidanlıkları hazırlandı. Her köye 'Köykent' adını taşıyan özel köy mezarlıkları, köy konakları, futbol ve basketbol sahaları, çocuk oyun alanları inşa edildi. Yüzde 75'i tamamlanan projenin iktidar değişimi sonrası yarıda bırakılmasıyla, yapılan çalışmaların büyük bölümü de atıl kaldı. Atıl kalan sadece proje değil, Türkiye'nin bir dönemine damgasını vuran KöyKent hayal aslında. Şehirlere plansız göçü durdurmak için atılan adım ikinci kez ebediyen durmuştu.

Konjoktürel olarak itilmiş kakılmış bir durumdayken 420 köylü ailenin ortaklaşa kurduğu Türk Köyü Kooperatifi de batmış.
Türk köyünde yaşayan İsmet Ertürk adlı vatandaşın umudu yine devlet baba. 10 lirayla ortak olduğu kooperatif yüzünden evine haciz gelmiş. Köylerin ismi de zaten demokratikleşme paketine mugayir onlarca Türkçe kelimeler yer alırken kalkıp Bakan Veysel Eroğlu'ndan destek istemişler. Fakat cevap malumun ilanı.
-Başının çaresine bak hacı abi denilmiş mealen.
2007 yılında Ordu'nun Mesudiye ilçesinde büyük ümitlerle kurulan tesisler çürümeye terk edilmiş. Yoğun kar yağışı yüzünden çatısı çöken fabrikanın içindeki makinalara 650 bin liralık haciz gelmiş. Borç günümüze kadar yuvarlanarak gelmiş. Çatının üstündeki kar çığ olmuş sanki, 6 milyon liralık faiz borcu köylülerin sırtına kalmış.
Karadeniz'de köyleri boşaltmak, yeni HES'lere meydan açmak için fırsat arayan yetkililer Türk köyü ve çevresini görür mü sizce?

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.