Hür Doğu Türkistan Platformu'ndan itidal çağrısı

Doğu Türkistan'daki gelişmeleri yakından takip eden Hür Doğu Türkistan Platformu vatandaşlara itidal çağrısında bulundu...

Uzun süredir Tayland’a gözaltında bulunan Uygurların kendi istek ve hür iradeleri dışında, can güvenlikleri olmadıkları gerekçesiyle iltica ettikleri Tayland’dan Çin’e geri gönderilmeleri Türkiye’de infiale sebep olmuştur. Kardeşlerimizin akibetinden endişelenen yakınları, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla gittikleri Tayland Konsolosluğu önünde protesto gösterisi yaparlarken, aralarına sızan birkaç provakatörün “Tayland havalimanında Uygurlara ateş açıldı” gibi yalan haberi yüksek sesle ifadesi üzerine istenmeyen ve asla tasvip etmediğimiz görüntüler ortaya çıkmıştır.

Temelde “şiddet”e şiddetle karşı çıkmanın doğru olmadığına inanan STK’lar olarak; hem İstanbul’da Tayland Fahri Konsolosluğu’na hem de Ankara’da Tayland Büyükelçiliği önünde Taylandlı bir bayana yapılan saldırıları asla tasvip etmiyoruz. Ayrıca halkımızın can ve mal güvenliğini sağlayan Türk polisine yönelik Ankara’da birkaç provokatörün neden olduğu hoş olmayan hal ve hareketlerden duyduğumuz üzüntüyü kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Yıllardır bölgede devam edegelen insan hakkı ihlallerine ve şiddete maruz kalan soydaşlarımızı ve Türkiye’ye sığınan Doğu Türkistanlı vatandaşlarımızı itidale davet ediyoruz.
Bu vesile ile; Doğu Türkistanlı vatandaşlarımızı; barışçıl protestolar esnasında, bize her zaman kucak açan Türkiye’mizi uluslararası arenada müşkül durumda bırakacak şiddet içeren hareketlerden uzak durmaya, ülkemizde bulunan Çinli turist ve işadamlarına zarar verecek her türlü davranış ve tahriki reddetmeye davet ediyoruz.

Bu duygular içinde bizler; başta Türkiye olmak üzere İslam Dünyası’nı ve insan haklarına duyarlı ülkeleri, Doğu Türkistan’da dini ve milli kimliklerini koruma ve yaşatma mücadelesi veren mazlum ve mağdur 30 milyon Müslüman Türkün dert ve davasına destek olmaya, Pekin yönetimini de bölgede uluslararası hukuka ve Çin Anayasasının ilgili maddelerine aykırı hak ihlallerine son vermeye ve insani sorunları çözmek için girişimde bulunmaya, hoşgörüye ve tüm dünyayı da insanca yaşamak isteyen Doğu Türkistan halkının sesi olmaya davet ediyoruz.

Ayrıca; Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’ın ABD ve Batı dünyasını rahatsız eden bu ay sonu gerçekleştireceği Çin ziyareti öncesi, STK.larımızı azami hassasiyet göstermeye davet ediyoruz…
Bizler bölgede yaşayan soydaşlarımızın en temel insani hakkı olan kültürel ve dini varlığını korumasının bölgedeki huzur ve istikrara olumlu katkı sağlayacağina inaniyoruz. Bu bariş ve huzur ortaminin doğmasina katki sağlamak amaciyla kurulan sivil toplum kuruluşları hertürlü hak ihlalinde meşru ve hukuki sorumluluklarını yerine getirecektir.

Bizler Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’ın Çinli muhataplarıyla yapacağı görüşmelerde, soydaşlarımızın yaşadığı sorunları gündeme getireceğine ve özellikle Tayland’ın geri gönderdiği Uygurların can ve mal emniyetlerinin güvence altına alınması için gerekli diplomatik girişimlerde bulunacağına ve takipçisi olacağına inanıyoruz…

HÜR DOĞU TÜRKİSTAN PLATFORMU,
AVRASYA TÜRK DERNEKLERİ FEDERASYONU,
DOĞU TÜRKİSTAN MAARİF VE DAYANIŞMA DERNEĞİ,
DOĞU TÜRKİSTAN GÖÇMENLER DERNEĞİ,
DOĞU TÜRKİSTAN MİLLİ MERKEZİ,
TÜRKISTANLILAR KÜLTÜR VE SOSYAL YARDIMLAŞMA DERNEĞI,
NOGAY TÜRKLERİ DERNEĞİ,
YESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA DERNEĞİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.