İNDİ BİNDİ KORSANI ARTIRIR


İstanbul’da taksicilerin yeni uygulamaya başladığı ‘İndi bindi’ ücreti birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. 2,5 km ve altında gidilen mesafelerden indi bindi ücreti olarak 8.75 kuruş alınacak olması vatandaşları çileden çıkarırken, yüzlerce taksici esnafını da mağdur edeceğe benziyor. Hatta bu konu uzun süre ülke gündemini işgal edeceğe benziyor. Birçok Avrupa ülkesinde var olduğu söylenen ve ülkemizde sadece İstanbul’da uygulama konulan bu yeni sistem bakalım neler getirecek? Vaz mı geçilecek yoksa devam mı edilecek hep beraber göreceğiz. Ama bir gerçek var ki bu uygulama ile korsan taksiciliğin artacağı kesindir. Mevcut fiyatlar uygulanırken korsan taksicilikten şikâyet eden ve sürekli olarak resmi makamların kapılarını aşındıran taksici esnafının bu yeni uygulama ile müşteri kaybedeceğine ve korsan taksiciliğin artacağına kesin gözü ile bakılıyor. Uygulamadan zaman kaybedilmeden geçilmesi esnafın kazancına olacaktır.   

ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZALARINDA KONYA ŞAMPİYON 

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı tarafından tutulan trafik kazası yılık istatistiklerini şöyle bir inceledim. En fazla trafik kazasının İstanbul’da en fazla ölümün ise Konya da gerçekleştiğini gördüm. 2016 yılı içerisinde ülke genelinde 379 bin 514 trafik kazasında 2 bin 739 kişi hayatını kaybederken 168 bin 769 kişide yaralanmış. 2016 Yılında Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip Konya’da meydana gelen ölümlü ve yaralamalı 7 bin 113 trafik kazasında 142 kişi hayatını kaybetmiş. Yine aynı dönemde ülkemizin metropol şehri yaklaşık 15 milyon nüfusa sahip İstanbul’da ise 14 bin 326 ölümlü ve yaralamalı trafik kazasında 70 kişi hayatını kaybetmiş. 70 kişinin hayatını kaybettiği İstanbul yapılan istatistiklerde ölümlü kazalarda 21’inci sırada yer almış. Ölümlü trafik kazalarında ilk 3 sırayı 142 kişi ile Konya, 104 kişi ile İzmir ve 99 kişi ile Manisa paylaşırken 495 ölümlü ve yaralamalı trafik kazasında 2 kişinin hayatını kaybettiği Bartın son sırada yer almış.
 
-“FİYATLAR DÜŞERSE DAHA ÇOK ARAÇ SİGOIRTA YAPTIRIR”

Yine TÜİK’in Kasım 2016 verilerine göre trafiğe kayıtlı toplam 21 milyon 3 bin 368 motorlu kara taşıtı bulunuyor. Bu araçlardan 6,2 milyonu aşkını zorunlu trafik sigortası yaptırmamış. Bunda da en büyük sebep sigorta fiyatlarının son 2 yılda haddinden fazla artırılması olarak görülüyor. Mevcut uygulamada sigorta şirketleri nüfus ve araç yoğunluğunu bahane ederek başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere büyükşehirlerde riskin yüksek olduğu bahane edilerek fiyatlar yüksek tutuluyor.
Ancak yukarıda da izah etmeye çalıştığım gibi gerçek ortada. 15 milyona yakın kişinin yaşadığı ve ülkemizin en fazla aracının bulunduğu İstanbul’da 14 bini aşkın kazada 70 kişi hayatını kaybederken 1 milyon 221 bin nüfuslu Konya’da ise 142 kişi hayatını kaybetmiş. Konya’da ve insan trafiği İstanbul’a göre en az 12 kat daha düşük.

Ancak ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında ölümler Konya da 100 yüz daha fazla. Konya’da risk az diye Konya’daki zorunlu trafik sigorta ücretleri daha düşük. Nüfus ve araç yoğunluğu dikkate alındığında Konya’da bu kadar kaza olmaması gerekiyor. Ama bu gerçeklerden de anlaşılıyor ki sigorta şirketlerinin belirttiği gibi İstanbul başka olmak üzere diğer büyük şehirlerde trafik kazası yoğunluğu o kadar fazla değil. Sigorta şirketleri daha fazla ücret alabilmek için bahane ederek fazladan para alıyorlar. Hal böyle olunca da ülke genelindeki 21 milyon araçtan 6,2 milyonu bu sigortayı pahalı olduğu için yaptırmıyor. Artık bu uygulamayla son verme zamanı geldi ve geçiyor.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.