Snowboard nedir? nasıl yapılır, snowboard pistleri nerelerde var?

Snowboard nedir, nasıl yapılır, snowboard pistleri nerelerde var?

23 Nisan 2015 Perşembe 04:29
Snowboard nedir? nasıl yapılır, snowboard pistleri nerelerde var?






Snowboard nedir, nasıl yapılır, snowboard pistleri nerelerde var?

Son yıllarda giderek popüler hale gelen snowboard, heyecan ve adrenalin tutkunu, küçük - büyük herkesi karla kaplı zirvelere davet ediyor. Snowboard, Türkiye’de 90’lı yılların başında adını uyurmaya başladıysa da son yıllarda daha popüler hale geldi.


Snowboard, her iki ayağın tek bir tahtaya (board) bağlanması ve kar üzerinde kayarak ilerlenmesi esasına dayalı; yoğun efor sarf edilen, zevkli, sanıldığından kolay ve hızlı geliştirilebilir bir kış sporudur.

Snowboard Malzemeleri Temel snowboard malzemeleri: snowboard, snowboard bağlama aparatı, snowboard botları ve snowboard tekstil ürünleridir. Snowboard tahtaları kadınlar, erkekler ve çocuklar için ayrıldığı gibi stillere göre de ayrılır. Snowboardlar kayış tekniğine ve kullanılan malzemeye göre Free Ride, Freestyle, Alpine, Backcountry olmak üzere dört başlığa ayrılır.

Yeni başlayanlar için çoğunlukla freestyle stili uygundur. Board Boyu Ne Olmalı? Snowboard uzunluğu genelde 140 – 165 cm, genişliği ise 24 – 27 cm arasında değişmektedir.Uygun board boyunun belirlenmesi, boyunuz, kilonuz, board düzeyiniz, ve amaçlanan performansa bağlıdır. Boy, kilo ve board düzeyiniz arttıkça önerilen board boyu da artar. Uzun boardlar yüksek hızlarda daha dengeli ve kararlıdır, düşük hızlarda manevra kabiliyeti kısa kayaklara göre daha düşüktür. Kısa boardlar yüksek hızlarda daha kararsızdır, düşük hızlarda manevra kabiliyeti yüksektir.


Snowboard Nasıl Yapılır?


İlk olarak yapmanız gereken “rehber ayak” (ön ayak) belirlemenizdir. Rehber ayak yön verme kabiliyetimizi ve board kontrolümüzü sağlamaya yardımcı olan, kayarken önde olan ayaktır. Sert bir zeminde kayarsanız illa ki bir ayağı- nızı öne atmak zorunda kalacaksınız ve bu da sizin rehber ayağınız olmuş olacak. Kayarken sol ayağınız önde ise buna “regular”, sağ ayağınız önde ise buna “goofy” denir. Ayaklar boarda bağlanırken sizin omuz genişliğiniz ölçü alınmalı- dır. Dizlerinizi bükün ve sırtınızı dik tutun, böylece daha iyi denge kurabilirsiniz. Snowboard yapmayı öğrenirken elbette düşeceksiniz ama dengeyi iyi sağlarsanız, yüzüstü yerine daha az tehlikeli bir şekilde sırt üstü düşersiniz. Denge sorununu çözdükten sonra topukla ve burunla durmayı öğrenmelisiniz. Bu hareketleri iyice kavradıktan sonra ilk önce geniş slalomlar çizebilir daha sonra bu slalomları daraltıp sürüş keyfinizi artırabilirsiniz. Board da tıpkı kayak gibi düz inilerek yapılmaz, slalomlar çizilerek inilme üzerine kurgulanır. Sağa sola döne döne inmek hem güvenli, hem hızlı hem de daha keyiflidir. Gitmek istediğiniz yöne doğru kırık dizinizle (sağ diyelim) o ayakla öne basar, bacağınızla vücudunuzu (ve tek parça olduğunuza göre board’unuzu) o yöne çevirir, (beli çevirerek ağırlı- ğınızı sağa iteleyerek) aynı sırada da sağ kolunuzu açıp, sol kolunuzu ileri tutarak dönersiniz.



Son Güncelleme: 23.04.2015 04:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.