Gerek Türk basınında gerekse Türk basınına dayanarak İsrail basınında çıkan haberlere göre Mavi Marmara operasyonunda cereyan eden olaylar ve 9 insani yardım gönüllüsünün İsrail askerlerine saldırısı neticesinde öldürülmüş olması nedeni ile, Türkiye Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan hükümetince  İsrail ile ilişkiler 3. katip seviyesine düşürülmüş ve  askeri stratejik iş birliği resmen dondurulmuştu. Bunu da  Dış İşleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu bütün Dünya'ya ilan etmişti.
İlişkilerin düzeltilmesini de Türkiye Başbakanının bağladığı şartlar aynen şöyle idi:
1- İsrail resmen özür dileyecek.
2- İsrail öldürülenlerin ailelerine anlaşılacak bir Tazminat ödeyecek.
3- İsrail Gazze deniz ablukasına son verecek.

 
Buna karşılık İsrail tarafının talepleri arasında ise:
 
1- İsrail Savunma Kuvvetleri mensuplarına bu operasyon ile ilgili olarak açılmış veya açılabilecek olan davaların düşürülmesi.
2- Karşılıklı temsil seviyesinin Büyükelçilik düzeyine iade edilmesidir.

 
Bugün hafta sonu itibarı ile kapalı olan İsrail Dış İşleri Bakanlığı yetkilisi bir dostumla görüşme imkanı buldum ve Türk basınında çıkan bu haberlerin doğruluğunu teyit ettirmek istedim.
 
Aldığım cevap aynen şöyle:
Şu an'a kadar imzalanmış bir anlaşma mevcut değildir.
Biliyorsun ki biz basın aracılığı ile diplomasi yürütmeyiz.
Sadece şunu söyleyebilirim ki imzaya hazır bir anlaşma metni var ve pazarlıklar bitmiştir.
İmzalanana kadar hiç bir şey kesin değildir ve bu konuda bir açıklama yapmak ta anlaşmanın geleceği ve selameti açısından doğru değildir.

 
Peki Bilindiği üzere Sayın Erdoğan'ın en çok üzerinde durduğu Gazze Deniz Ablukasının kaldırılması idi . Bu konuda verilmiş bir taviz var mı İsrail tarafından?
 
Sayın Sadi neredeyse 25 senedir İsrail siyasetini izliyorsunuz, sizce İsrail Devleti Sayın Erdoğan'ın talebi ile Gazze siyasetini değiştirecek bir ülkemidir?
Hayır bu konuda kimseye verilmiş bir taviz yoktur. Gazze Deniz Ablukası halihazırda devem ediyor ve etmeye de devam edecektir. Kimse İsrail'e bu konuda bir baskı yapamaz.
 
Peki duyumlara göre Türkiye'den gönderilmesi düşünülen yardımların Gazze'ye ulaştırılması istenen malzemelerin Gazze'ye ulaştırılmasında özel izinler verileceği yazılmakta. Bu konuda ne diyebilirsiniz?
 
Bakın bu doğrudur ve Türkiye'den gelebilecek her türlü yardım Gazze'ye mutabakat ve Cogat biriminin izni ile girebilecektir.
 
İyi de burada kimsenin anlaşmaya gerek duymaksızın da yapabileceği bir durumdan söz ediyorsunuz. Yani bu anlaşma imzalanmasa da her isteyen İsrail gümrükleri ve COGAT izni ile Gazze'ye girmesi yasak olmayan ürünleri sokabilir. Bunun anlaşmada yer alıyor olması belki Türkiye Başbakanına bakın ben bunu sağladım diyerek hava atmasına yarayabilir ama gerçek bir taviz olmadığını ikimiz de biliyoruz sanırım.
 
Şey aslında haklısın ama bu konuda onları da fazla zorlamamak gerekir , diplomasi bunu gerektiriyor. Mesela Gazze'de inşa edilmekte olan TOKİ idaresinin hastahanesi ile ilgili malzemeler bu sistemde transfer edilebildi.
 
İşte anlaşma olmadanda bunlar yürüyor demektir.
Ama ne demek istediğinizi anladım tabii.
 
Bu arada tazminat karşılığı İsrail asker ve komutanları aleyhinde açılmış davaların düşürülmesi konusunda nasıl bir formül var?
 
Valla bu konuda henüz kesin bir bilgim yok ama sanırım o konu da bir şekle bağlanmıştır.
 
Anlaşıldı bu konuda kesin bir neticeniz yok ve konuşma yetkiniz de yok sanıyorum.
 
Yorum  yok.
 
Sağ olasın, teşekkür ederim.
 
Anlayacağınız anlaşma. Uzlaşma metni 3 aşağı 5 yukarı hazır ama ne zaman ve ne şekilde imzalanır henüz kimse söyleyemiyor. İmzalanır mı son anda biri bir çapanoğlu çıkartır mı kimse bilmiyor.
 
Önümüzde İsrail'in Özgürlük bayramının kutlaması var 06.05.2014 İsrail Devletinin 66. Kuruluş yıl dönümü. Bayramdan sonra bu uzlaşma ile (gerçekleşirse) iki ülkem arasında  neler değişebilecek onları irdelemeye çalışacağım.
Saygılarımla

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.