İSRAİL'İ BOYKOT ETMEK



Evet bugünlerde oldukça popüler bir olgu bu ‘’İsrail’i ve mallarını boykot etmek ‘ veya İsrail’e mal satmamak.

İsrail basınında ve halkı arasında yapılan söyleşilerde  konu biraz farklı hatta cesur bir şekilde el’e alınıyor.





Bir Filistin kuruluşu olan BDS (Boycott, Divestements and Sanctions) (Boykot ,tasfiye ,yaptırım)Bütün bu eylemler İsrail’e karşı anlayabileceğiniz üzere.
Fransız iletişim şirketi France Telecom’a ait ORANGE markası İsrail’e oldukça yaygın ve İsrailli İletişim şirketi PARTNER ile marka anlaşması mevcuttur. Bu anlaşma daha bir kaç ay önce yenilendi ve 10  senelik bir anlaşma imzalandı. Anlaşma İsrailli şirket olan Partner ile Fransız Telecom şirketi arasında imzalandı.
İsrailli Şirket Partner’in en büyük hissedarı ise  Mısır doğumlu İsrail’e  göç etmiş ve hali hazırda ABD’de filim yapımcısı oldukça ünlü ve Forbes zenginler sıralamasında  102. Sırada İsrail vatandaşı bir Yahudi.



Hayim Saban                                                       Stephan Richard
Hayim Saban kısaca İsrailli şirket Partner’in sahibi.

Fransız şirketi ORANGE’ın genel müdürü bugün Mısır’daki gezisinde İsrail’den kopmaya hazır olduğunu ve İsrailli şirket ile anlaşmasını bitirmeye kararlı olduğunu beyan etti. Bu beyanatı yapan ise Stephan Richard.
İsrail TV’si Kanal 2 haber müdürü Udi Segal’in Ortağınızı aradınız mı  sorusuna hayır dedi. Bu açıklamaya cevap vermesi gereken Bu kişi değildir onun patronu olan Fransız Telecom şirketi ve bu şirketin sahibi konumundaki Fransız Hükümetidir dedi.

Hayim Saban Bu tür boykot tehditlerine pabuç bırakmayacağı ve daha yeni imzalanan anlaşmanın Fransızlara kaç paraya mal olacağını hesaplamakla meşgul. Bu marka ile telefon kullanan İsrailli müşterilerine de mesajı , biz hizmet üretmeye devam edeceğiz ve ne hatlara nede telefon servisimizde bir değişiklik olmayacaktır dedi.
İsrail TV’si Kanal 2 muhabirlerinin Orange mağazaları önünde Halk ile yaptıkları kısa söyleşilerde ise  Halk’ın tepkisi yaklaşık olarak aynı. Bizi istemeyeni bir de istemeyiz. Orange buradan memnun değilde gidebilir. Biz kendimize yeteriz. İsrail halkı bu tür boykotlardan korkmuyor anlaşılan.

Filistinlilerin İsrail ile diplomatik kavgaları devam edecek ve uluslararası platformlarda sıkıştıracak gibi görünüyor olmasının karşısında özellikle Amerikadaki zengin Yahudi Kuruluşları başında Sheldon Adelson ve Hayim Saban  İsrail’i boykot etme faaliyetine karşı 50 milyon dolarlık bir fon oluşturarak kavgaya hazır olduklarını belirttiler.
Aslında  Saban ve Adelson İsrail siyasetinin iki farklı ucundalar. Adelson Natyanyahu cephesinde olup Likud partisinin en büyük destekçilerinden biri iken Hayim Saban ise bütün milyonlarına rağmen daha Solda ve Haavoda partisi sempatizanı. Bu soruyu da soran Udi Segal’e  biz siyasi olarak fraklı kamplarda olabiliriz ama İsrail ve Yahudiliğin menfaatleri söz konusu olduğunda siyaset ikinci planda kalır biz düşmanlara karşı tek vücut olarak savaşmak gerektiğini çoook uzun yıllar önce öğrendik dedi.
Tabii ki Saban İsrail hükümetine de kondurmadan edemedi ve Boykot savaşında başı çekmesi gerekenin İsrail devleti olması gerektiğini ve bu savaşı yönetmesi gerekenin Hükümet olduğunun altını çizdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Natanyahu ise  ‘’ İsrail yer altı tüneller kazıp çocuklarımızın üzerine bombalar yağdıranlar ile savaşırken bizim bu türden boykotlar ile tehdit edilmemiz kabule dilebilirlik sınırının ötesindedir. Fransa Hükümetinin bu türden çirkin söylemlerin karşısında olmasını ve kendi sahipliğinde bulunan bir şirket müdürünün sözlerine açıklık getirmesini ve İsrail’e karşı yürütülen bu çirkin oyunun tarafı ve yandaşı olmamalırını bekliyorum. Dostlarımızın ve bizim dostumuz olduklarını söyleyenlerin bu coğrafyada  demokratik ve hür bir Yahudi devleti olarak yaşamını idame ettirmeye çalışan İsrail Devletine karşı  yürütülemek istenen bu boykot çabalarının  karşısında durmalarını rica ediyorum.İsrail her türlü saldırıya karşı kendini savunmaya hazır ve muktedirdir.




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.