Ahmet Okumuş

Yaklaşık 4 yıl önce sizlere ‘Keriz işletim Hesabı’ başlıklı yazımda bankaların müşterilerini nasıl kazıklandıklarını yazmıştım. Hatta o günkü yazımda sizlere şu örneği vermiştim. Çünkü o zaman bu tam 10 puanlık bir matematik sorusu idi. Şimdi isterseniz o 10 puanlık soruyu sizlere hatırlatmaya çalışalım. Ve hemen soruyu sorayım; 2 bin dolarınızı yıllık yüzde 3 faizle 1 aylık vadeli hesaba yatırırsanız, vade sonunda kaç dolarınız olur? (Vergi kesintisi yüzde 15) Diyelim ki basit şekliyle şöyle bir hesap yaptınız. 2000 dolar x yüzde 3 = 60 dolar yıllık faiz yaptığına göre; 60 / 12 = 5 dolar bir aylık faiz eder. Bunun yüzde 15’i yani 0,75 dolar da gelir vergisi kesintisi olursa 5 – 0.75 = 4,25 yani 4,25 + 2.000 = 2004,25 dolar hesabınızda olması lazım. İşte bu noktada cevabınızın 2004,25 dolar olduğunu der gibisiniz. Maalesef yanıldınız. Çünkü doğru cevap 1.996,25 dolar olacaktı.

BANKALARIN KAR SEBEBİ ORTADA

BDDK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bankacılık işlemleri ile ilgili açıklamalar yapıldı. Kimisi hesap işletim ücreti kaldırılacak, kimisi de yılda bir defa alınacak açıklaması yaptı. Banka vatandaşın parasını işletecek, üzerinden para kazanacak bir de hesap işletim ücreti alacak. Ondan sonra da devlet vatandaşın ev kirasını bankaya yatırmasını bekleyecek. Bankaların bu uygulamaları sebebiyle mevcut hesaplar adeta eriyor. Birçok işlemden para alındığı içinde kayıt dışılık artıyor. Küçük tasarruf sahipleri tasarrufu artık unuttu. Herkes hesap işletim ücreti sayesinde silkeleniyor. Her iki kurum ortak adım atmalı ve hesap işletim ücreti kaldırılmalıdır. Çünkü 2.bin dolara 1ayda 4,25 dolar faiz veren banka, bu paradan 8 dolar masraf alıyor. Masrafın adı “HESAP İŞLETİM ÜCRET” Bence bu masrafın adı, “KERİZ İŞLETİM ÜCRETİ” olmalı. Yani bankalar yakaladığını öpüyor. Eğer hesabında para yoksa da onu borçlandırıyor. Sonuçta her zamanki gibi yine işçi, memur, emekli gibi küçük birikim sahibi gariban vatandaş en büyük zararı görüyor.    

            BANKACILIK SİSTEMİ SAĞLAM 

            Öte yandan ülkemizde kredi kartı borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı yüzde 51 oranında arttığını görüyoruz. Ülke genelinde kredi kartı 57 milyon 19 bin 319 adete ulaşmış. Bu kadar yaygın olmasına rağmen şubat ayına göre kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı yüzde 63 oranında bulunuyor. Bankaların borçlanma faizini düşürerek borç yapılandırması yapması piyasalar açısından çok önemli. Kre­di kar­tı ve kre­dilerin sı­nır­landırılması ile 10 ayda 8,9 milyar lira piyasalar daralmış. Peki bu durumda yapılmamı gereken ne olmalı bu konuda TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kart harcamalarına getirilen sınırlamanın piyasayı daralttığını savunuyor. Borçlu olan, kredisini ödeyemeyen vatandaşımızın sayısına Şu­bat ayın­da 141 bin kişi daha eklenerek, 2014’ün ilk iki ayında 255 bin 395 kişiye çıktı. Son 5 yıl toplamında 3 milyon 81 bin kişiye ulaşması da bor­cu­nu öde­yeme­yen­ler­de ar­tı­şın sür­dü­ğü­nü gös­te­ri­yor. Bankalarımız artık elini taşın altına koymalı. Borç yapılandırması yaparak vatandaşın borçlarını ödemesi teşvik edilerek tekrar ekonomiye katılması sağlanmalı. Borçlarını ödeyinceye kadar bankacılık sistemi dışında kayıt dışı davranan insanlar sistemin içine çekilmeli piyasalar rahatlatılmalıdır.

            -ENFLASYONUN 6 KATI FAİZ ALINIYOR-

            Enflasyon hedefinin yüzde 5 ve güçlü bir bankacılık sistemimiz olduğunu düşünürsek yıllık enflasyonun 6 katı gecikme faizi uygulamaktan vazgeçilmelidir. Çünkü ödemeler geciktikçe faiz ve vergilerde artıyor. Borçlar ödenemez hale geliyor. Bankalarımız borç yapılandırmasına giderek, insanların borçlarından kurtulmasına tekrar ekonomiye kazandırılmasına katkı sağlayarak esnaf ve sanatkarın canlanmasına sebep olmalıdırlar. Aksi halde bankalar daha çok silkeler bizi.    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.