Yıllardır Geleneksel Türk Sokak Oyunları'nın yaşatılması için çaba harcarım. Çok sayıda yerel yönetime geleneksel mahalle sokak oyunlarının çocuklar arasında yaygınlaştırılması için yaptığım çağrılar pek dikkate alınmadı.
Sanırım yanlış yerde yanlış zamanda yaptım bu çağrıları. Büyük kentlerde bırakın geleneksel oyunları çocukların ip sekecek doğru dürüst güvenli bir alanı bile yok. Adamlar haklı. Rant büyük, arsalar yollar kıymetli.

Çocuklara mı kalır milyonluk hava paralarının ödendiği yollar, arsalar.

Deprem toplanma alanlarının bile yağmalandığı İstanbul gibi bir metropolde bunu kim düşünsün?

Neyse ki Bursa'da bir düşünen çıktı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi geleneksel sokak oyunlarının yaşatılması için önemli bir girişim başlattı. İşi tüm Türk Dünyası'nı kapsayacak şekilde düşünen aklı yürekten kutlarım.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe, gelecekte Türk sokak ve mahalle oyunlarını araştıracak, bu konuda lisans, yüksek lisan ve doktora tezi yazacak akademisyen adaylarına altın değerinde bir kaynak hazırlıyor. Türk Dünyası mahalle, sokak ve meydan oyunlarını yeniden canlandırarak hem öğrenilmesini hem de kayıtlara girmesini sağlıyor. Unuttuğumuz ne kadar oyun varsa bence durmayın organizasyonu üstlenen Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu'na ulaşarak yazılı olarak anlatın. Unutulmaya yüz tutan ne kadar çocukluk gençlik oyunumuz varsa yeniden canlansın. 40 yaş ve üzerindeki gençler bu çok önemli bir sorumluluk, bildiğiniz oyunlar unutulursa siz son halkasınız, inanın kopar tarihe gömülür.

Türk Dünyası Ata Sporları Şöleni 23 - 24 Temmuz tarihlerinde Bursa Keles'te yapılacak. Şölen'in yapılacağı Kocayayla'da büyük meydana Oğuzhan Ata'nın otağı da kurulacak.

Şenliğin en önemli görevlerinden birini yürüten Türk Dünyası'nın gün görmüşü Gazeteci büyüğüm İsmail Cengiz eksik olmasın İçanadolu Bölgesi gençlerinin en yaygın oyunu olan Çelik Çomak'ı da son anda listeye ekledi. Seydişehir ve civarında bir zamanlar bağrışlar çağrışlar içinde oynadığımız bu oyunu Keles Kocayayla'da Türk Dünyası'ndan ve ülkemizin değişik bölgelerinden gelen temsilcilere tanıtacağım için çok mutluyum.  

Geleneksel oyunlarımız ana dilimiz gibidir. Onlar unutulur yeni nesilde hayat bulmazsa yerini bir türlü içimize sinmeyen farklı kültürlerin paralı pullu oyunları alır. Çocuktur, gençtir oynayacak, Oynadıkça arkadaşlıkları güçlenecek, birbirlerine vakit ayıracaklar. Dostluklar böyle pekişir değil mi?

Babamdan bir türlü öğrenemediğim aşık atmayı 'mübah değildir' gerekçesiyle Anadolu insanına çok görenlerin bizlerden neleri alıp götürdüğünü hiç düşündünüz mü?

Çelik Çomak, Enek, Misket, Taş Atma, Kurt Kapanı umarım bu talihsizliği yaşamaz.

KOCAYAYLA'DA ŞENLİK VAR

Keles Kocayal'da İki gün sürecek şenlikte; dört nala giden at üzerinde oğlak kapma olarak bilinen "Kök Börü Oyunu", Kuşak, Aba ve Moğol güreşleri, Atlı Güreş, At üzerinde akrobasi, Atlı okçuluk, Ok atma, mızrak atma, kılıç oyunu, matrak oyunu, cirit oyunu gibi savaş ve spor oyunları sergilenecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu’nun organizasyonunda Türkiye’de ilk defa gerçekleştirikecek festivalde; iki gün süreyle göçmen dernek ve vakıfların yöresel ürünleri sergilenecek, "Toy"da geleneksel milli sofralar kurulacak, kazanlarda pilavlar, mantılar yapılacak. hoyratlar, türküler söylenecek. Ayrıca göçmenlerin kanaat önderlerinin katılımıyla "Aksakallar Kurultayı" düzenlenecek.
            
Geleneksel Türk Kültür değerlerinin korunması ve yaşatılması için büyük çaba harcayan Bursa Büyükşehir Belediyesi bu konuda duyarsız kalan yerel yönetimlere hem tarih hem de spor dersi veriyor.

Yıllardır magazin sayfalarının vazgeçilmez mankenlerini paraya boğmaktan bıkmayan Sayın Başkanlar, kendi kültür ikliminizden utanmayın. Onların rengi, heyecanı, coşkusu inanın 5 şarkı okuyup kaybolan derin dekolteli popçulardan çok daha fazla etki gücüne sahiptir. Öyle olmasaydı binlerce yıl yaşar mıydı?

Çelik Çomak Nedir? Çelik çomak nasıl oynanır? Bunu da bir başka yazıda anlatacağım.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.