Anton Pavlov Çehov Kimdir ?

Anton Pavlov Çehov Kimdir ? İflas etmiş bir bakkalın çocuğu olan Çehov, Taganrog'da 29 Ocak 1860 yılında doğdu

13 Ekim 2013 Pazar 02:32
Anton Pavlov Çehov Kimdir ?






 

Anton Pavlov Çehov Kimdir ?   İflas etmiş bir bakkalın çocuğu olan Çehov, Azak Denizi kıyılarındaki Taganrog'da 29 Ocak 1860 yılında doğdu. Eşraf çocuklarına özel dersler vererek para kazanmaya çalıştı.1879 yılında Moskova’da sıkıntı içinde yaşayan ailesinin yanına yerleşti. Strekoza adında ki mizah dergisinde yazarak birkaç ruble kazandı. 1884'te doktor oldu. Bu dönemde yazdığı yazılarını "Melbourne’n Masalları" adlı kitapta toplayarak üniversiteyi bitirdiği yıl ilk kitabını yayınladı. Sıradan konuları büyük bir ustalıkla işleyen Çehov, İvanov (oyun-1187)Step(öykü-1888) kitapları ile tanındı ve üne kavuştu. Bu ilk yapıtlarında bile yaşamın bayağılığı karşısında duyulan düş kırıklığı ve buna boyun eğiş göze çarpar. Ancak Çehov ‘da bu düş kırıklığı ve boyun eğiş, doğanın yumuşaklığı ve kadının şiirselliği ile aydınlanır.
   Bununla beraber, Çehov’un duygusal yaşamdan uzak durmaya çalıştığı da bir gerçektir. Dostlarının söylediğine göre iyi yürekli bir insan olduğu halde, 1889 yılından itibaren kendisine rahat vermeyen tüberküloz yüzünden çevresine karşı ilgisiz ve bezgin bir duruşu olmuştur. Avusturya, Fransa ve İtalya’ya yapmış olduğu yolculuklardan sonra, Moskova’ya dönmüş ve çekildiği çiftlikte eserlerini yazmaya devam etmiştir.1896 yılında yazmış olduğu Martı oyunu, başarısız olunca hastalığı daha da artmış, bu sebeple daha ılıman ülkelere göç etmek zorunda kalmıştır. Nice’te bir süre kalan Çehov İtalya ve Almanya’da dolaştı. Yalta’ya yerleşen yazar hastalığına rağmen yazmaya devam etti ve en önemli eserleri olan 3 hikâyeyi, Vanya Dayı (1897), Üç kız kardeş (1901),Vişne (1904) yazdı. Ancak bu büyük başarıyı kazandığı yıl aynı zamanda ölüm yılı oldu. Moskova ve Avrupa’da şefkatle sevilen yazar 1904 yılında Almanya’da öldü.
     Tekdüzelik, iletişimsizlik, yarım kalmış yazgılar ve güçsüz atılımlar. Çehov’un yapıtları kadar umutsuz yapıtlara çok az rastlanır. İnsan yüreğini çok iyi tanıyan ve bir bilim adamı kadar soğukkanlı olan Çehov, sürekli olarak yaşamın trajik özünde ki gerçeği araştırır. Yalınlığına rağmen sanatında için için yayılan bir sıkıntı ve heyecan bulunmaktadır. Öykü ve oyunlarının çağdaşlığı bu özelliğinden gelmektedir. Anton Çehov bu anlayışla tiyatro sanatını alt üst etmiştir. Çehov’un sanatı gerek öyküleri, gerek oyunlarında sezindirme yolu ile etkiler.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.