Charles Perrault kimdir?

Çocuk masallarının ünlü kahramanları, Kül Kedisi, Uyuyan Güzel ve Kırmızı Başlıklı Kız'ın yazarı Charles Perrault kimdir?

12 Ocak 2016 Salı 00:13
Charles Perrault kimdir?






Charles Perrault kimdir?

Kırmızı Başlıklı Kız ve Kül Kedisi, okumayan var mı? Milyonlarca çocuğun hayallerini süsleyen masal kahramanlarını kaleme alan yazar Charles Perrault için 12 Ocak'te doğum günü etkinlikleri düzenleniyor. Charles Perrault 12 Ocak 1628 yılında Paris'te varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Tarihte basılan ilk çocuk çocuk masallarını kaleme aldı.

Ünlü yazarın günümüzde operadan sinema filmine uyarlanan pek çok masalı üniversite yıllarında kendi çocukları için kaleme almaya başladı. Asıl mesleği avukatlık olan Charles Perrault Fransa kraliyet ailesi için resmi hizmetlerde de bulundu.

Yazdığı çocuk hikâyeleri ile ünlenmiştir. Birçok önemli eseri vardır. Bunlardan en önemlileri Külkedisi, Uyuyan Güzel ve Kırmızı Başlıklı Kız’dır. Uyuyan Güzel opera ve bale olarak salonlarda izleyici ile buluşurken, Walt Disney adlı şirket de Külkedisi ve Uyuyan Güzel'e animasyon filmleri çekmiştir. Bu hikâyeler günümüzde halen popülerliğini korumaktadır.

Charles Perrault Hayatı

Charles Perrault 12 Ocak 1628'de Paris'te varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Babası tanınmış bir avukattı. Charles önce Beavuais Koleji'nde öğrenim gördü, daha sonra Orleans'da hukuk öğrenimi görmeye başladı. 1651'de hukuk fakültesinden mezun oldu. Paris Barosu'na kaydoldu ve kısa bir süre avukatlık yaptı. Sanata büyük bir ilgisi vardı, çeşitli resmi görevlerde yer aldı.

Yazı hayatına 1654 yılında başlamıştır ve yazmak kısa sürede onun en büyük tutkusu olmuştur.

Gelecekte yazdığı çocuk masallarıyla ünlenecek olan Perrault'un çocuk masalları yazmaya başlamasının ana nedeni kendi çocuklarına anlatacak, okuyacak bir masal beğenememesiydi.

İlk masallarını kendi çocukları için yazmıştır.

Bundan zevk almaya ve ürettiklerinin kalitesini anlamaya başlayınca çocuk masalları yazmaya devam etmiştir. Yazdığı masallar ileride peri masalı olarak adlandırılacak türün ilk örneklerindendi. Yazdığı masallarda genelde çevresindeki bilinen mekanları kullanmış, düş-benzeri atmosferler yaratmıştır.
Son Güncelleme: 12.01.2016 00:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.