Hicran Göze Kimdir?

Gazeteci, yazar ve hukukçu, Hicran Göze, yarım asırdır süren gazetecilik ve yazarlık hayatında pek çok önemli esere imza attı..

15 Mayıs 2014 Perşembe 00:41
Hicran Göze Kimdir?






Hicran Göze Kimdir?
    
1931’de Kadıköyü’nde İbrahimağa mahallesinde, Ruhsar- İhsan Gürsan çiftinin kızı olarak dünyaya geldi.  Çocukluğu, babasından ayrı olarak anneannesi Nigâr Hanım ve dayısı Basri Kayaman’ın himâyesinde, eski Kadıköyü’nün güzel ve nezih atmosferinde geçti. Kadıköyü’ndeki 35. Gâzi ilkokulunu bitirdikten sonra bir zamanlar Kızıltoprak’ta Zühtü Paşa’nın köşkü olan Kadıköy Kız Ortaokulu’nda birinci ve ikinci sınıfları okudu. Ortaokulu Zühtü Paşa’nın kızlar için yaptırdığı Kızıltoprak’taki taş mektep’te bitirdikten sonra gene aynı paşanın hayır eseri olan günümüzdeki adıyla Kenan Evren Lisesi’nde lisenin birinci sınıfını bitirdiği sırada okulun kapatılması üzerine lise tahsilini Çamlıca Kız Lisesi’nde tamamlayarak 1950 senesinde mezun oldu. Hayatına üvey baba olarak giren Avukat Burhanettin Güleryüz’ün fikrî yapısının şekillenmesinde payı büyüktür.  
1950 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Sınıf arkadaşı olan Ergun Göze ile 1954 de evlendi. Fakülteden evliliğin araya girmesiyle ve anne olmanın yüklediği sorumluluk sebebiyle biraz gecikmeyle 1956 senesinde mezun oldu. Üç çocuğu,  beş torunu ve bir de torun çocuğu bulunmaktadır.

Bir dönem “Bâbıâli’de Sabah Gazetesi”nde imzasız olarak Kadın ve Ev köşesini  hazırladı. Hicran Göze’nin, “Yeşilay”, “Töre”, “Büyük Türkiye”, “Şadırvan”, Kubbealtı Akademi Mecmualarında yazıları yayınlanmış olup basılmış eserleri şunlardır: “O Bir Yetim idi”, “Sulh Peygamberi”, “Kılıcın Hakkı” (üç safhada Hz.Peygamberin hayatı), “Türk Kadını” (Muhtelif mecmualarda çıkan yazıların toplamı), “İçkinin Kokusu, Sigaranın Dumanı ve Kadın” (Uzun seneler Yeşilay mecmuasında çıkan yazılar), “Âyetler ve Kadınlar” (Kadın konusundaki âyetleri inceleyen bir araştırma), “Zor Yılların Zor Kadını Halide Edip Adıvar” (biyografi), “Mâverâdan Gelen Ses” (Sâmiha Ayverdi biyografisi”,  “Kadıköylü Yıllarım”  (hâtıra ), “Hüzünlü Bir Yolculuk - Mehmed Âkif” (biyografi), Bir Zamanların Kadıköyü’nde Edebiyatçılar ve Aşkları
Gençlik yıllarında Yeşilay Cemiyeti Kadınlar kolu gibi birçok dernek bünyesinde aktif faaliyet gösteren Hicran Göze, yazı çalışmalarına hâlen devam etmektedir.



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.