Rafet Ulutürk Kimdir?

Bulgaristan Türkleri'nin sosyal, politik, ekonomik ve hukuk alanlarındaki hak kayıplarının geri kazanılmasında önemli projeleri hayata geçiren isimdir. Türk Dünyası Gazeteciler Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu üyesidir

18 Nisan 2016 Pazartesi 02:32
Rafet Ulutürk Kimdir?






Rafet Ulutürk Kimdir?

Rafet Ulutürk, Bulgaristan Türkleri'nin hakları için mücadele eden önemli fikir ve düşünceleri pratiğe geçirmeyi başaran önemli STK yönetilerinden biridir. 

1966 yılında, Kırcaali Köseler köyünde doğdu. İlkokulu doğduğum köyde, ortaokulu Boyno’da tamamladı. 1984 yılında Kırcaali’de ,, M. Palauzov “Lisesinden mezun oldu. Liseden mezun olur olmaz askere çağrıldı ve Troyanovo, daha sonra Kovaçevo demir yollarında devam etti.

Asker olduğu günlerde, “Bulgarlaştırma” harekatı başladı ve derin kaygılar içerisinde 1986 yılında tamamladı. 1987 yılının başında DFS “ARDA” spor kulübünde, daha sonra da 1988 yılında, İnşat teknik lisesinde tedarikçi-domakin olarak işe başladı. Bulgaristan’daki Türklerin, Bulgar yönetiminin uyguladığı baskılara karşı, Türklerin demokratik hak arama sesi olduğu iddiası ile kurulan Hak ve Özgürlükler Hareketi’nde (HÖH) bir süre görev aldı.

1990 yılında, turizm ile ilgili bir şirket kurdu. 1992 yılında Filibe Müftülüğü’ne Vakıf Müdürü olarak göreve başladı. Burada Türk tarihi ile de yakından tanışma ve ilgilenme imkânı buldu.

Filibe Müftülüğü’nde göreve başladıktan sonra, Türkiye ile de sıkı bir ilişki, işbirliği içerisine girdi ve bu dönemde, Türkiye’ye ilk resmi ziyaretimi yaptı. Bizde Filibe Başkonsolosu (İshak Sakarya) ile birlikte, Filibe’de “Ufuk Vakfı” adı altında, 1995 yılında bir Vakıf kurdu. 1996 yılı sonunda, Türkiye’ye göçtü ve İstanbul’da yerleşti. Serbest meslekte çalışmaya başladı.

Türkiye’deki Bulgaristan Türkleri ile ilgili derneklerde, faaliyet göstermeye başladı. İstanbul Valiliği Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Koordinatörlüğü Balkan Masası’nda görev yaptı. Bir sigorta şirketinde çalışmaktadır.

Balkan Türkleri Dayanışma ve Kültür Derneği Bayrampaşa Şube Başkanı olarak görev yaptı (1997- 2002). Türk Dünyası Gazeteciler Birliği Federasyonu Yön. Kur. Üyesi, Türk Halkları Kongresi Dönem Başkanı, Dünya Türk Gençler Birliği Yön. Kur. Üyesi, 2003 yılında Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği’nin (BULTÜRK) kurucusu oldu. Dernekte Genel Sekreter olarak görev aldı ve ardından Genel Başkan oldu ve halen başkanlık görevini sürdürmektedir.

 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.