Yaşar Duru kimdir

Yaşar Duru Türk basınında bir döneme damgasını vurmuş önemli bir fikir ve düşünce adamı ve Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı kurucusudur

25 Eylül 2013 Çarşamba 19:05
Yaşar Duru kimdir









Asıl adı Mehmet Yaşar Duru. Türk basının usta yazarlarından. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı kurucularından ve vakıf dergisini ilk çıkaranlardan biridir Yaşar duru. Şanlıurfa'nın ünlü Sıra Geceleri'ni ekrana ilk uyarlayan ve Türk izleyicisinin kalbinde taht kuran yayıncıdır aynı zamanda. Türk kültürünün unutulmaya kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerini, göreneklerini, motiflerini baba sıcaklığıyla kucaklayan bir kültür adamıdır. Duru kendisini bakın nasıl anlatıyor:


İkinci Dünya Savaşı’nın bitmek üzere olduğu günlerden birinde Urfa’dan dünyaya merhaba dedim.İlk, orta ve lise öğrenimimi memleketimde tamamladıktan sonra 1964/1965 Öğretim Yılında Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirerek Urfa-Akçakale Ortaokulu Türkçe Öğretmenliğine atandım. Yaklaşık 13 yıl süren öğretmenlik ve idarecilik serüvenimin 6 yılını Akçakale’de geçirdim.
12 Mart 1971 Muhtırasını takip eden günlerde atandığım İstanbul’da sırasıyla:
Esenler Ortaokulu Müdür Yardımcılığı ve Türkçe Öğretmenliği, Ayvalıdere Ortaokulu Müdürlüğü ve Türkçe Öğretmenliği, Esenler Lisesi Müdür Yardımcılığı ve Edebiyat Öğretmenliği ve İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundum.
Başarılı çalışmalarım Milli Eğitim Bakanlığı’nca teşekkür ve takdirnamelerle taltif edilmesine rağmen, siyasi görüş farklılığım sebebiyle İstanbul dışına atanınca, 1 Temmuz 1965’te başlayan öğretmenlik ve yöneticilik serüvenimi 15 Şubat 1978’de meslekten istifa ederek noktaladım.

İstanbul’da görev yaptığım süreçte bir yandan çeşitli mesleki kuruluşlarda aktif roller üstlenirken bir yandan da üniversite seçme sınavlarında gerekli puanı alarak 1973-1974 Öğretim Yılı’nda  kaydolduğum Aksaray İktisat ve Ticaret Yüksek Okulu’na devam ederek Marmara Üniversitesi İktisat ve İşletme Fakültesi ismini alan okulumdan 1977 Güz Döneminde mezun oldum.
Meslekten ayrıldığım gün, o sıralarda yeni bir kadro ile yayın hayatını sürdürmüye çalışan OrtaDoğu Gazetesi’nde Müessese Müdürlüğü göreviyle Bab-ı Ali’ye ilk adımımı attım.  Nisan – 1978 başlarında gazetenin  Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de üstlenerek  “Gündem” başlığı altında günlük yazılar yazmaya başladım. Orta Doğu serüvenim fazla uzun sürmedi;  Mayıs – 1979 başlarında noktalanır. Orta Doğu’nun  2 Mayıs 1979 tarihli nüshasında yayınladığım bir haber ve fotoğraf yüzünden İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı kararıyla geçici bir sure kapatılması üzerine; çalıştığım gazeteye  ve arkadaşlarına zarar verdiğimi düşünerek istifa ettim. Orta Doğu’dan birlikte ayrıldığımız arkadaşlar ile Temmuz-1979’da Türk Dünyası Yayınları adıyla bir firma kurarak, bir yıl içinde 5 telif ve tercüme eser yayınladık ve Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın çekirdeğini oluşturan aynı isimli derginin   ilk 6 sayısını çıkardık.
Orta Doğu’da görev yaptığım yaklaşık 14 ay içinde hakkımda açılan 33 davadan yıllarca yargılandım. Bunların büyük bir bölümü beraatle sonuçlanmasına karşın, 12 davadan çeşitli para ve hapis cezalarına çarptırıldım.
12 Eylül 1980 darbesini izleyen aylarda bazı gazetelerde kısa sürelelre çalışmış olsam da ekmek parasını farklı bir alandan kazanmaya başladım. Çeşitli özel ve tüzel kişilerin muhasebe işlerini yaptım. 1985’te yapımcı Berker İnanoğlu’nun yönlendirmesi ile Sinema ve Yeşilçam ile tanıştım. Senaryolar yazdım, bazı filmlerde yapım koordinatörlüğü yaptım. 1993’te yeniden gazeteciliğe döndüm. Güneş, Yeni Günlük ve Tercüman gazetelerinde haber ve yazı işleri müdürü olarak çalıştım. TGRT’ye Sevginin Bittiği Yerde isimli 26 Bölümlük dizi senaryosunu bu süreçte yazdım. 1994 Temmuz’unda yayın hayatına atılan Kanal 7’e geçtim. Sıra Gecesi isimli program ile seyircinin takdirini topladığımı zannediyorum. Bu arada Yeni Sayfa isimli ulusal gazetenin Genel Yayın Müdürlüğünü üstlenerek ve başyazılarını yazdım.
1997’de emekliye ayrılıdımsa da bu süreç ancak  6 yıl kadar sürdü. 2004’te Gaziantep Şahinbey Belediye Başkan Yardımcılığı görevini kabul ederek 2009’a kadar sürecek bir mücadeleye atıldım ve Gaziantep’e yerleştim.
12 Eylül 1980 öncesinin zor şartlarına rağmen; Türkiye’nin Toprak Meselesi (1977), Anadolu Türk Edebiyatı’nda Realite (1978),  Anadolu Türk Edebiyatı’nda Din ve Tasavvuf Düşüncesi (1979) ve Tarihimiz ve Tarihçiliğimiz (1980) isimli kitap çalışmalarımı tamamladım. Gaziantep’te bulunduğum dönem içinde, belediyeciliğin ağır yüküne karşın araştırma inceleme ve yazma çalışmalarımı devam ettirerek; Sıra Gecesi isimli 5’inci kitabını 2006’da yayımladım.
Yakın zamanda yayınlanmayı planladığım: (Urfa’nın Hayatlı Taş Evleri), (Türkü Şehir), (Urfa’mızın Dört Etrafı Sinema 1 –Urfalı Filmler-), (Urfa’mızın Dört Etrafı Sinema 2 –Urfalı Filmciler-), (Urfalıyam Ezelden) ve (Peygamber Kokan Şehir) isimli çalışmalarımı da bu yoğun süreçte tamamladım.
Evli ve 4 çocuk babasıyım. Hala başladığım yerden yazmaya çalışıyorum.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hanife KARAN. Ayvalıdere Ortaokulu 2019-09-23 18:55:42

Çok yıllar geçti hocam.
Bilmem hatırlayabilir misiniz?

Bizler sizi hiç unutmadık...

Selam ve saygılar...

Avatar
Hanife KARAN. Ayvalıdere Ortaokulu 2019-09-23 18:56:00

Çok yıllar geçti hocam.
Bilmem hatırlayabilir misiniz?

Bizler sizi hiç unutmadık...

Selam ve saygılar...