Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba geçtiğimiz Pazar günü CNNTÜRK TV’de Hakan Çelik’in programına katıldı. Bakan Fakıbaba et fiyatlarını aşağı çekmek için mahalle aralarına kadar giren ve küçük esnafı her geçen yok eden zincir marketlerde et hazır kıyma ve kuşbaşı satışı yapılacağını açıkladı.


-“160 BİNİ AŞKIN BAKKAL YOK OLUR”

İlk etapta kulağa hoş gelen bu açıklamaları duyan her vatandaş büyük bir sevinçle karşıladı. Ancak bu karar ülke genelinde 20 binin üzerindeki zincir market sahiplerini sevindirirken, 160 binin üzerindeki bakkal, küçük marketi ise derinden üzdü. Çünkü bu karar kasap ve bakkalların adeta yok olmasına çanak tutacak bir durumdur.


-“KÜÇÜK ESNAF TEZGAHTAR OLMASIN”


Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Et ve Süt Kurumunun (ESK) bu uygulamasını sert bir şekilde kınadı. Palandöken, "Zaten zincir marketler sokak aralarına fazlasıyla girerek ülke genelinde küçük esnafın yok olmasına sebep oluyorlar. Şimdi birde zincir marketlerin Et ve Süt Kurumu tarafından et satışı ile desteklenmesi demek küçük esnafın tamamen yok olması demektir. Söz konusu bu uygulama çifte standarttır. Konuyu Başbakan Binali Yıldırım'a götüreceğiz. Zincir marketler sokak aralarına fazlasıyla girerek ülke genelinde küçük esnafın yok olmasına sebep oluyor. Şimdi birde zincir marketlerin Et ve Süt Kurumu tarafından et satışı ile desteklenmesi demek küçük esnafın tamamen yok olması demektir. Vergi veren, ülke genelinde katma değer üreten ve istihdam sağlayan esnaf bu kararla tamamen yok olur. Bu kararın özeti küçük esnaf marketlerde tezgahtar yapılmaya çalışılıyor."


-“ET VE SÜT KURUMU ET FİYATLARINI DÜŞÜRMELİ”


Şimdi bu noktada sormak gerekir Bendevi Palandöken sizce de haklı değil mi? Bu karar küçük esnafı marketlerde gerçekten tezgahtar yapar. Ancak Ab ülkelerinde et fiyatları en fazla 3-4 eura arasında iken ülkemizde neden bu kadar pahalı bunu sorgulamak gerekir. Yine önemli bir konu ise AB ülkelerinde 3-4 euraya satılan et fiyatlarının ülkemize maliyeti ne kadar ki Et ve Süt kurumu 1 kilo eti 36 liraya satıyor. Demek ki bu noktada yapılması gereken Et ve Süt kurumu paketlenmiş kıyma ve kuşbaşı gibi etleri zincir marketlerde değil, mahalle kasaplarında ve mahalle bakkallarında satışa sunmalıdır.

Hem böylelikle At ve Süt kurumu zincir marketlere reyon kirası vermekten de kurtarır.

Aksi halde bu uygulama mahallenizdeki küçük esnafın kısa zamanda yok olmasına sebep olacaktır. Şöyle ki zincir markete giren vatandaş burada etin yanı sıra diğer gide ürünlerinden de alarak bakkal, manav ve diğer esnafın da bitmesi anlamına gelecektir. Bu noktada yapılması gereken hükümetin zaman kaybetmeden bu karardan vaz geçmeli ve küçük esnafı ayakta tutacak yeni karar almasıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.