Abim Deniz, yakın tarihle yeniden yüzleşme

Sadece Türk soluna değil, yakın tarihe derin izler bırakan Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının şimdiye kadar hiç bilmediğimiz yönlerini belgeleriyle ortaya koyan Abim Deniz dönemin tanıklarına ulaşmayı başaran önemli bir belgesel.

01 Eylül 2016 Perşembe 22:52
Abim Deniz, yakın tarihle yeniden yüzleşme






Abim Deniz, yakın tarihle yeniden yüzleşme

Usta gazeteci Can Dündar, yakın tarihe ışık tutan önemli bir belgeselle geri döndü. 'Abim Deniz' hiç yayınlanmamış mektuplar, fotoğraf ve belgelerle Deniz Gezmiş'in şimdiye kadar hiç bilinmeyen yönlerini anlatıyor. Sadece Türk soluna değil, yakın tarihe derin izler bırakan Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının şimdiye kadar hiç bilmediğimiz yönlerini belgeleriyle ortaya koyan Abim Deniz dönemin tanıklarına ulaşmayı başaran önemli bir belgesel.

Abim Deniz'i okuyunca 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ardından aslında pek fazla araştırma yapılmadığı da ortaya çıktı.
Abim Deniz, Deniz Gezmiş'in kendisinden sonraki kuşak tarafından neden hala çok sevildiğini merak edenler için önemli bir kaynak.

Mücadelesini, davasına olan inancını, arkadaşlarıyla olan ilişkilerini ve birbirlerine olan güçlü bağları kitabın satır aralarında kendini hissettiriyor.
Şimdiye kadar hamasetten öteye pek geçmeyen, dönemin tanıklarının anlatımlarına dayalı klip tadında kısa filmler, birkaç günlük röportajların dışında, önemli bir Türkiye gerçeğinin üstünü popüler kültürle örtüldüğünü ortaya koyan Abim Deniz, bir kuşağın acısını, dramını anlatıyor.
Hamdi Gezmiş ailesinin 40 yıllık özenle sakladığı döküman, bilgi, belge ve fotoğrafların kitap olma aşamasını anlatırken internet ve sosyal medyada ortaya çıkan çok sayıda Deniz Gezmiş efsanesinin bir sömürü tezgahı haline geldiğini göreceksiniz.

Deniz Gezmiş Vakfı'yla kısmen koruma altına alınan önemli bir hatıra külliyatının gelecek kuşaklara ulaştırılmasında Abim Deniz belki de bir başlangıç oldu. Deneyimli gazeteci Can Dündar ve Can Yayınları, yakın tarihin acı dolu yıllarını, çelişkilerini, döneme damgasını vuran isimleri ortaya koyarken Deniz Gezmiş'in ilk kez çocukluğunu, yaşayamadığı gençliğine dair bilinmeyen yönlerini eminim daha çok seveceksiniz.  Hamdi Gezmiş ve ailesinin titizlikle koruduğu belge ve dökümanların anılarıyla harmanlanması ortaya Deniz Gezmiş'in 'Anılarla' belgeselini çıkarmış.
Anahtar Kelimeler:
Deniz GezmişAbim Deniz
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.