Ağaç parçalarını 14 yıldır sanat için topluyor

Mersin'de yaşayan emekli resim öğretmeni Canel, ormanlık alanlardan topladığı ağaç parçalarını ahşap oyma sanatıyla işleyerek insan figürleri yapıyor. Atölyeye çevirdiği evinin bir bölümünde 14 yıldır çalışmalarını yürüten Canel, 320 eser üretti.

23 Ekim 2017 Pazartesi 12:04
Ağaç parçalarını 14 yıldır sanat için topluyor






MERSİN (AA) - Hakan Can Şahin - Mersin'de yaşayan emekli resim öğretmeni Hasan Canel, 14 yıldır ormanlık alanlardan topladığı ağaç parçalarını ahşap oyma sanatıyla işleyerek 320'e yakın insan figürü eser yaptı.

Resim öğretmenliğinden 2003 yılında emekli olduktan sonra kendisine bir uğraş arayan Canel (62), önce resim yapmaya başladı. Bir süre sonra farklı bir alana yönelmek isteyen Canel, ahşap oyma sanatında kendini geliştirme kararı aldı.

Canel, ilk olarak ahşap oyma sanatını yapmak için gerekli aletleri satın alıp evinin bir bölümünü atölye haline getirdi. Sabahları spor yapmak için gittiği ormandan ağaç parçaları toplayan Canel, bunları eşinin de yardımıyla atölyesine taşıdı.

Ağaç parçalarına çizimlerinde yer verdiği insan figürlerini işlemeye başlayan Canel, 14 yılda 320 eser yaptı. Bu sürede birçok kişiyi de ahşap oyma sanatıyla tanıştıran Canel, birçok ulusal ve uluslarası sergi de açtı.

Canel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşap oyma sanatıyla bütünleştiğini ve artık başka bir iş yapamadığını söyledi.

Eserlerinde insan figürlerinin ağırlıklı olduğunu vurgulayan Canel, şunları dile getirdi:

"'Bir ağaç parçasını elime aldığımda 'Bundan ne yapabilirim?' diye düşünüyorum. Önce kafamda bir tasarı oluşturuyorum. Tasarım oluştururken de çizimlerden kaynaklı bir altyapım var. Onlardan bağımsız hareket etme şansım yok. Elimde çeşitli boyutlarda yontu bıçakları var. Bu bıçaklarla ağaç parçasını yontmaya başlıyorum. Bu çalışma 4-5, zaman zaman da 10 günümü alıyor. Daha sonra zımpara süreci başlıyor. Gerektiğinde de cila kullanıyorum."

Canel, yapım sürecinde kendini çok iyi hissettiğini kaydederek, "Ahşap oyma sanatını çok sevdim. Hedefim ahşap oyma sanatını daha çok insanla tanıştırmak. Bu nedenle sanatımı para karşılığı beklemeden yapıyorum.'' dedi.

Resim ve heykel çalışmalarının birbirinden bağımsız olmadığını belirten Canel, '' Ancak resim ile heykel arasında bir fark var. Resimleri insanlar daha çok duvarda görebiliyor. Onlara dokunma şansınız yok. Bu yüzden hissedemiyorsunuz ama heykele dokunabiliyorsunuz. Bu yüzden ben ahşap oymacılığını tercih ettim." diye konuştu.

Açtığı sergilerde eserlerinin beğeni topladığını da anlatan Canel, yeni eserler yapmak için çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.