Anadolu'nun manevi ziyaretgahı: Somuncu Baba Külliyesi

Malatya'nın Darende ilçesindeki, "Somuncu Baba" olarak tanınan Şeyh Hamid-i Veli'nin türbesinin de bulunduğu külliyeyi ziyaret edenler, manevi huzuru ve doğal güzellikleri bir arada yaşıyor.

22 Temmuz 2017 Cumartesi 15:25
Anadolu'nun manevi ziyaretgahı: Somuncu Baba Külliyesi






MALATYA(AA) - Somuncu Baba Külliyesi'nde, "Allah dostu, gönül ereni" olarak bilinen Şeyh Hamid-i Veli'nin türbesinin yanı sıra Somuncu Baba Camii, Hulusi Efendi Haziresi, Yeni Cami, Somuncu Baba Müzesi, Şeyh Hamid-i Veli Kütüphanesi, Balıklı Kuyular ve Balıklı Havuz yer alıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün izniyle Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından 1990-2000 ve 2009-2013 yılları arasında restore ettirilen külliyenin, en eski yapısı ise 14. yüzyılda inşa edilen Somuncu Baba Camisi.

2013'te yaptırılan Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin hakim olduğu Yeni Cami ise ahşap süslemeli, yıldız desenli tavanı ve ilginç bir mimariyle yapılan mihrap, minber ve kürsüsü ile dikkati çekiyor. Mihrabın arkasındaki merdivenle hem minbere hem de kürsüye çıkışın sağlandığı caminin geniş avlusu, yaz sıcaklarında akşam ve yatsı namazlarının açık havada kılınmasına imkan sağlıyor.

Külliyedeki manevi mekanları ziyaret edenler, doğal güzelliklere de hayran kalıyor. Külliyeyi de içerisine alan Tohma Kanyonu'nu görme fırsatı bulan ziyaretçiler, mesire alanlarında piknik yaparken, rafting, trekking gibi çeşitli doğa sporlarını da gerçekleştirebiliyorlar.

Somuncu Baba Camii imam hatiplerinden Musa Tektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şeyh Hamid-i Veli Türbesi ve külliyesi yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz tarafından yoğun olarak ziyaret edilen Anadolu'nun manevi merkezlerinden bir tanesidir. Yılda yaklaşık 500 bin ziyaretçiyi bu mekanda ağırlıyoruz." dedi.

Şeyh Hamid-i Veli Camisi ve Külliyesi'nin toplam 6 bin metrekarelik alanı kapsadığını kaydeden Tektaş, 10 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceğini belirtti.

Muhabir: Emrah Gökmen/Ayhan İşcen

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.