Canan Çal: Müzik, azim ve sabır işi..

Eşsiz yorumuyla türkülere can veren Canan Çal, son dönemde Türk Halk Müziği'nin parlayan isimlerinden...

22 Kasım 2016 Salı 10:30
Canan Çal: Müzik,  azim ve sabır işi..






Söylediği her türküye yorumuyla yeniden hayat veren Canan Çal, Radyo 7’de her Cuma akşamları Onur Şan'la beraber Erkan Koç'un sunumuyla canlı yayınlanan  “İz” adlı programı yapıyor. .



Sesi kadar güzelliği ile de dikkatleri çeken Canan Çal ile albümü Egenin Türküsü ve bilinmeyen yönleri hakkında keyifli bir hoş sohbet gerçekleştirdik. İşte o röportajımız,

Müzik hayatınıza nasıl başladınız?

Her müzisyenin klasik cevabıdır belki ''çocuk yaşta''ama hakikaten benimde öyle...Küçük yaşta etrafımdakilerin yeteneğimi keşfetmesi ile de diyebilirim.. Sabahlara kadar müzik kanallarında klip izleyen, gece gündüz şarkı türkü söyleyen ufak bir kız çocuğu düşünün.. Konservatuvarı kazanıp eğitim hayatımı müzikal yönde ilerletme kararı ile başlayan ve hala devam eden bir süreç...

"DOĞUP BÜYÜDÜĞÜM TOPRAKLARA TEŞEKKÜR NİTELİĞİNDE BİR ALBÜM"

Egenin Türküsü'nden bahsedelim biraz.....Türküleri seçerken nelere dikkat ettiniz?

''ilk göz ağrım''demek için çok erken tabi, ama seneler sonra dönüp ne iyi etmişim de öyle bir projeye imza atmışım diyeceğim bir çalışma..Her röportajımda söylüyorum doğup büyüdüğüm topraklara teşekkür niteliğinde bir albüm oldu benim için adeta..
Türkü seçimlerinde sevgili Hasan Saltık ve albümdeki düzenlemeleri yapan sevgili Mehmet Ali Edis ile kafa kafaya verdik, biraz da kıyıda köşede kalmış türküleri gün yüzüne çıkartıp kulaklara kazımaktı niyetimiz. Becerebildiysek ne mutlu..

Albüm satışlarından bir beklentiniz var mı? Siz bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Amacımız sesimizi büyük kitlelere ulaştırıp emeklerimizin karşılığını alabilmek tabiki ama sadece ticari kaygıyla yapılan bir çalışmanın dinleyiciye yansıması çok samimi olmuyor ve ben albümümü hazırlarken bu anlamda beklenti içine girmedim ..Kaldı ki şu devirde albüm satışından büyük beklenti duyan bir müzisyen olduğunu da düşünmüyorum. Albüm müzisyenin etiketi oldu bir nevi, "Ben de buradayım sizin için varım"ın müzikal anlatımı...



Tuncelili bir ailenin çocuğu olarak neden Ege Türküleri?

Neden olmasın? diye soruya soruyla yanıt vereyim mi şimdi.. (Gülüyor) Sadece müzikte değil hayatın her alanında memleket ayrımı yapmak pek haz ettiğim bir durum değil. Egesi de aynı benim için doğusu karadenizi de hepimiz bu toprakların çocuklarıyız neticede.. Müziğe bakışım da böyle. Tuncelili olmam bir karadeniz yada ege türküsü okuyamayacağım manasına gelmiyor.. 'Ben her yöreyi yada her tarzı okuyabilirim' gibi bir ispat çabası da değil tabiki yanlış algılanmasın. Sadece kendime inandım ve hakim olduğumu düşündüm bu çalışmayı yaparken.

Müzik Dünyasında eğitimin önemi sizce ne kadar?

Eğitim şart tabi, ama bir insanda müzikal yetenek yoksa yoktur arkadaş ve bu eğitimle kazanılacak bir şey değil. Eğitim ile geliştirilebilir sadece. Bu iş duygu işi yetenek, azim ve sabır işi..Müzik eğitimi almamış alaylı diye tabir edilen çok yetenekli müzisyen arkadaşlarımız var, onların da hakkını yememek lazım değil mi ama..

"HER MÜZİSYEN İŞE ÖNCE KENDİ KÜLTÜRÜNÜ MÜZİĞİNİ TANIYARAK BAŞLAMALI"

Neden Türk Halk müziği?

Aile faktörü çok etken tabi ama her müzisyen işe önce kendi kültürünü müziğini tanıyarak başlamalı diye düşünüyorum, sonra istediği tarzda,dilde müziğe ilgi duyup çeşitli çalışmalar yapmalı. Sabah akşam türkü dinleyerek yaşamıyorum bende elbette ki yerinde saymak olur bu. Müzisyen adam yeniliklere açık olmalı ölçüsünü bilerek farklı denemeler yapmalı ki ilerleme kat edebilsin..Bu düşüncemden dolayı da kendimi 'türkücü' diye sınıflandırmak istemiyorum, ben müzisyenim,yorumcuyum.

Onur Şan'la süregelen bir radyo programınız var..Çalışmalar nasıl gidiyor, farklı projelerde düşünüyor musunuz?

Evet, Radyo 7 de Onur Şan ile birlikte Cuma akşamı saat 20:00 da '' İz'' adını verdiğimiz ve ayıptır söylemesi her hafta yeni bir rekora imza attığımız bir radyo konseri yapıyoruz. Usta radyocu Erkan Koç da programımızın sunuculuğunu üstlendi, zaten bu projeyi ortaya atarak bizi bir araya getiren de kendisidir sağolsun. Gerçekten çok keyif alıyoruz dinleyenlerimizden de gelen yoğun ilgi ve alakaya sizin aracılığınızla tekrar tekrar tesekkur ediyorum. İlerleyen süreçte ne gibi yenilikler olur bilemem kısmet..

Kimleri dinlersiniz?

O kadar çok isim var ki ilk aklıma gelen Neşet Ertaş ustasız bir program geçiremem mesela..Ali Ekber Çiçek, Mahzuni Şerif, Aşık Veysel gibi geleneksel müziğimizin temsilcilerinin yanı sıra dünya müziklerini de takip etmeye çalışıyorum son zamanlarda keşfettiğim çok naif bir ses ermeni asıllı Suriyeli sanatçı Lena Chamamyan da bu ara favorim...

Canan Çal müzik hayatına nasıl devam edecek?

Hayat mucize ve güzelliklerle dolu, çok plan yapmanın yersiz olduğu kanısındayım. Elbetteki bir hedefimiz var o yolda ilerliyoruz ama şu zamanda şunu yapmalıyım hemen ardından şu projeyi hazırlamalıyım gibi kendimi şartlamıyorum.. Güzel düşün güzel bak art niyetsiz ve samimi ol tüm kapılar kendiliğinden açılıyor zaten..



Beni kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için size sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.. Yine farklı bir röportajda Görüşmek üzere….

                                                                  Söyleşi: GÖZDE KILIÇASLAN

Son Güncelleme: 22.11.2016 10:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.