Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi Projesine Barcelona'dan Ödül

Studio Vertebra tarafından Diyarbakır Kayapınar Belediyesi için tasarlanan "Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi" projesi, Barselona'da düzenlenen 2A Continental Architectural Awards'ta, "Geleceğin Projeleri" kategorisinde üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

13 Kasım 2018 Salı 20:48
Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi Projesine Barcelona'dan Ödül







Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi Projesine Barcelona'dan Ödül


Studio Vertebra tarafından tasarlanan "Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi", bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen 2A Continental Architectural Awards'ta (2ACAA) "Geleceğin Projeleri" kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü. 2A Magazine tarafından organize edilen mimarlık ödüllerinde Asya ve Avrupa ülkelerinden katılan ve 17 farklı kategoride yarışan yüzlerce mimarlık ofisi arasından sıyrılarak önemli bir başarıya imza atan Studio Vertebra, 26 Ekim'de The Institute for Advanced Architecture of Catalonia – IAAC (Katalonya Gelişmiş Mimari Enstitüsü)'de gerçekleştirilen törenle ödülünü aldı.

Diyarbakır mimarisine yeni bir soluk getirmeyi amaçlayan Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi, yenilikçi tasarımının yanı sıra geleneksel referansları bünyesinde taşımayı başarıyor. Diyarbakır Suriçi bölgesinin sokak-avlu ilişkisi ve kademeli dam kullanımı yapısından esinlenilen proje, ortadaki avlunun etrafında konumlanan halk kütüphanesi ve çocuk kütüphanesi olmak üzere iki ana yapı programından oluşuyor. Kentin geleneksel referanslarından beslenerek çeşme ve ağaç merkezli bir orta bahçe şeklinde tasarlanan bu avlu, iki yapının ana girişlerini birbirine bağlayan bir aks görevi de görüyor.

Yapı kabuğunda kütlesel etkiyi vurgulayan iki ana malzeme kullanılmış: Suriçi "bölgesine gönderme yapan ve dış çeperde tercih edilen korten çelik malzeme, aynı zamanda yapıyı çepeçevre saran ve bazı yerlerde görsel ilişkiyi kesmemek için saydamlaşan "akıllı bir zar" olarak tasarlanmış. Tasarımın ana malzemelerinden birisi olarak ele alınan doğal taş ise, Diyarbakır geleneksel mimarisinde sıklıkla kullanılıyor. Ana kütlelerde ağırlıklı olarak doğal taş tercih edilirken cepheyi saran kabukta korten malzeme kullanılmış.

Anahtar Kelimeler:
Studio Vertebra
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.