Elif Şafak'tan bir ilk, Sakız Sardunya

02 Eylül 2016 Cuma 21:59
Elif Şafak'tan bir ilk, Sakız Sardunya






Elif Şafak'tan bir ilk, Sakız Sardunya

Yazar Elif Şafak ilk kez kaleme aldığı çocuk kitabı Sakız Sardunya Türk Çocuk Edebiyatı açısından oldukça önemli bir dönemin de işaret fişeği gibi. Çoğu çocuk hikayeleri gibi Sakız Sardunya da dünya dışı kürelere, gezegenlere yönelse de kahramanları çocuklar üzerinde derin izler bırakmaya aday.

Elif Şafak “Sakız Sardunya”da dostluğu, paylaşmayı, hayal gücünü, kitap ve doğa sevgisini ele alıyor.

Sakız Sardunya ile Elif Şafak farklılıklarla bir arada yaşama fikrini çocuklara erken dönemde aşılamaya çalışırken erkek egemenliği altındaki dünyaya çocuk sesiyle önemli eleştiriler getirmeyi de ihmal etmemiş. Zafer Okur'un resimleriyle Sakız Sardunya sadece çocukların değil yetişkinlerin de okumasında büyük fayda var. Son yüzyılda kirlettiğimiz, acımasızca yok ettiğimiz tabiata dair çoğu objenin Sakız Sardunya'da içli bir isyanı var. Ancak bu masalımsı ve çocukça bir isyan. Zeka küpü bir çocuğun Efsaneler Masallar Hikayeler ülkesi Efhima'ya yolculuğu yazarın çocuksu düşleriyle zengin bir kurguya dönüşmüş.

Gizemli, sihirli güçleri bulunan bir kürenin içinden başlayan yolculuk Sakız Sardunya'yı daha da güzelleştirmiş,

Kedileri, köpekleri, keçileri, atları ve çizgili sincapları seven, annesi Hayal hanım ve babası Hasan beyle, bir de babasının ona aldığı, “Gece” ve “Gündüz” isimli iki küçük su kaplumbağasıyla yaşayan, kitap okumayı sevdiği için kendini yetiştirmiş bir ufaklık Sakız Sardunya.

Futbolun kızlara göre olmadığını düşünenleri, kitap okumayanları, evlerini temizleyip çevreyi temiz tutmayanları, çocuklarına tuhaf isimler veren ünlü şarkıcı ve film yıldızlarını merceği altına alıp inceleyen, her insanın kendi ismini özgürce seçebileceği bir gezegen hayal eden, başkalarını üzmek istemeyen ve kırıcı laflar söyleyenleri ciddiye almamanın akıllıca olduğunu düşünen bir çocuk. Yazarımızın sesini Sakız Sardunya’nın ağzından, çocuk dünyasına, özellikle de çocuk gözüyle bakılmaya çalışılan yetişkin dünyasına dair gözlem ve değerlendirmelerinde işitmek mümkün. Doğan Egmont tarafından yayınlanan Sakız Sardunya'yı kitatr.com adresinden satın alabilirsiniz.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.