'Ertuğrul 1890' filmi 25 Aralıkta vizyonda

Türk-Japon dostluğunun gerçek hikayesini anlatan Ertuğrul 1890 filminin, fragmanı ve afişi yayınlandı. İki gerçek hikayenin yer aldığı Ertuğrul 1890 filmi, 5 Aralık'ta Japonya'da, 25 Aralık'ta ise Türkiye'de vizyona girecek.

01 Aralık 2015 Salı 11:31
'Ertuğrul 1890' filmi 25 Aralıkta vizyonda






Türk-Japon ortak yapımı Ertuğrul 1890 filmini beyaz perdeye taşıyan yönetmen Mitsutoshi Tanaka, yaptığı açıklamada, film fikrinin, bundan 10 yıl önce Ertuğrul Fırkateyni faciasının meydana geldiği Kuşimoto kasabasındaki bir arkadaşının, o dönem Osmanlı diplomatlar tarafından yazılmış bir mektubu kendisine göstermesiyle başladığını söyledi. 
 
Uzun yıllardır proje üzerinde çalıştığını ve destek aradığını belirten Tanaka, filmde 1890'da Japonya'da batan Osmanlı Fırkateyni Ertuğrul'un hikayesi ile 1985'te 215 Japon vatandaşının 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın talimatıyla İran-Irak savaşından kurtarılmasının anlatıldığını ifade etti. 
 
"Filmin çekilmesini en çok Kuşimotolular istedi" 
 
Tanaka, filmin projesini oluştururken birçok kez Türkiye'ye geldiğini, ayrıca Ertuğrul faciasının gerçekleştiği Kuşimoto kasabasındaki köylülerle de fikir alışverişinde bulunduğunu aktardı.
 
Çekimde 650 Türk'ün rol aldığını belirten Tanaka, "Sabahın erken saatlerinde başlayan çekimlerin ardından bir kadının ağladığını fark ettim. Neden ağladığını sorduğumda ise 'Biz küçükken ilkokulda hayat bilgisi dersinde Ertuğrul Fırkateyni'nin hikayesini duyuyorduk. O yüzden ağlıyorum' dedi. Bu 2 toplumun birbirine olan sevgisinden başka bir şey değildi. Türkler ve Japonlar birbirinden habersiz ağlıyordu." 
 
"Bu dostluğu gelecek nesillerin de bilmesini istedim"
 
Tanaka, çalışmaları sırasında birçok mucizeyle karşılaştığını, zaman zaman ümitsizliğe kapılmasına rağmen yılmadığını vurgulayarak, "Bu film 2 ülke arasındaki dostluğu daha da güçlendirecek. Bu dostluğu gelecek nesillerin de bilmesini istedim. Türk ve Japon halkının zevk alacağı ve duygulanacağı bir film için elimden geleni yaptım" diye konuştu. 
 
Ertuğrul 1890 filmi 
 
Çekimlerine 2014 yılının aralık ayında Japonya'da başlanan filmin yapımcılığını, Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Japonya'da ise Ertuğrul Film Partners üstlendi.
 
Filmin Türkiye çekimleri, İstanbul, Kapadokya ve Antalya'da, Japonya çekimleri ise Kuşimoto ve Kyota'da yapıldı.
 
Senaryosunu Eriko Komatsu yazdığı filmin, senaryo ve tarih danışmanlığını Prof. Dr. İskender Pala yaptı. Yönetmen yardımcılığını da Uğur Karaaslan ve Oğuz Uydu'nun üstlendiği filmde rol alan Türk ve Japon oyuncular ise şöyle: 
 
"Tamer Levent, Melis Babadağ, Murat Serezli, Deniz Oral, Mehmet Özgür, Kenan Ece, Hakkı Haluk Cömert, Cem Cücenoğlu, Mert Aygün, Naoto Takenaka, Yuı Natsukawa, Toshıyukı Nagashıma, Ayumı Takano, Takashı Sasano, Shioli Kutsuna." 
Son Güncelleme: 01.12.2015 11:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.