Gezi olayları için yazılmış en iyi roman, Deliduman

Deliduman okurlarını henüz 17 yaşındaki roman kahramanı Çağlar İyice ile birlikte Gezi Parkı Direnişi'nin unutulmaz günlerine götürüyor.

04 Eylül 2016 Pazar 12:19
Gezi olayları için yazılmış en iyi roman, Deliduman






Gezi olayları için yazılmış en iyi roman, Deliduman

Türkiye genç yazar Emrah Serbes'i Behzat Ç ve Her Temas İz Bırakır ile tanıdı. Gazeteci kökenli Emrah Serbes geçtiğimiz yıla damgasını vuran Gezi Parkı eylemlerini konu alan ilk romana da imza attı. Deliduman okurlarını henüz 17 yaşındaki roman kahramanı Çağlar İyice ile birlikte Gezi Parkı Direnişi'nin unutulmaz günlerine götürüyor.

Küçük bir taşra kasabasından başlayıp İstanbul'a uzanan hikâyede yazar Gezi'nin dinamikleriyle Türkiye'yi anlatıyor, yüzleştiriyor. Sık sık altı çizilen ancak bir türlü resmedilemeyen 'Gezi Ruhu' Deliduman'da karşımıza Çağlar İyice ve onun arkadaşlarıyla birlikte çıkıyor.

İletişim Yayınları arasında yerini alan roman, herkesin kendince yaşadığı ve birbirini bilip tanıdığı klasik bir taşra kasabası olarak çizilmiş Kıyıdere'de açıyor kapılarını bize.

Deliduman'ın ilk sayfalarında ise kız kardeşi Çiğdem İyice'ye derin bir aşk duyan Çağlar İyice'nin, onu meşhur bir dansçı yapma uğraşlarını görüyoruz. Aslında roman boyunca fikir olarak sürekli gündemde olacak Çiğdem'in Michael Jackson'ın moonwalk dansıyla bir şekilde ünlü olması ama esas mesele moonwalk olmaktan çıkacak bir yerden sonra. Küçük bir kızın kırılan saf kalbini onarmak için verilen mücadele, bağlamında da kalbi kırık bir halkın kendiliğinden doğan direnişine evrilecek: Gezi Parkı Direnişi'ne.

Kitaptr.com adresinden temin edebileceğiniz 350 sayfalık kitapta sadece Çağlar İyice yok. Deliduman'da Gezi'nin ekranlara yansıyan tüm renklerini yüzlerini görmek mümkün. Çağlar'ın yakın arkadaşı Mikrop Cengiz, eşi terk ettikten sonra bunalımın sınırlarını tarayan anne, belediye başkanı dayı Altan, eski kız arkadaş, T.C. Sinem UZUN, unutulmayan dede ve hep uzaktaki baba...

Her biri farklı bir ucun temsilleri olarak var oluyor romanda. Ama hepsindeki ortak nokta yaşıyor olmaları. Karton tipler değil hiçbiri. Hepsi aramızda. Hepsi de kapı komşumuz kadar yakın aynı zamanda. Öfkeli, hüzünlü, umutlu ve neşeli insanlar... Tıpkı Gezi'deki insanlar gibi.

 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.