Kadir İnanir: Gaziantep'te Neden Film Festivali Yok?

ULUSLARARASI Zeugma Film Festivali'ne katılmak için Gaziantep'e gelen sinema sanatçısı Kadir İnanır, kentin ekonomik açıdan kuvvetli olduğunu, fakat sanatsal açıdan yetersiz olduğunu söyledi. İnanır, "Niye Antalya'da,...

03 Kasım 2014 Pazartesi 13:51
Kadir İnanir: Gaziantep'te Neden Film Festivali Yok?






ULUSLARARASI Zeugma Film Festivali'ne katılmak için Gaziantep'e gelen sinema sanatçısı Kadir İnanır, kentin ekonomik açıdan kuvvetli olduğunu, fakat sanatsal açıdan yetersiz olduğunu söyledi. İnanır, "Niye Antalya'da, Adana'da film festivali var da Gaziantep'te yok?" diye sordu.
Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün katkılarıyla Kırkayak Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek Uluslararası Zeugma Mozaik Film Festivali'nin tanıtım toplantısı bir otelde düzenlendi.
Gaziantepli ünlü yazar Ahmet Ümit’in de katıldığı toplantıda konuşan Kadir İnanır, kentteki sanatsal etkinliklerin yetersiz olduğunu söyledi. Gaziantep'te bu zamana kadar film festivallerinin olmaması üzerinde duran Kadir İnanır, "Niye Antalya'da, Adana'da film festivali var da Gaziantep'te yok? Gaziantep'in nesi eksik? Burada bir sorun var demektir. Ulusal medyadan hiçbir şey beklemeyin. Yerel medya çözecek bunu. Bu şehri yönetenler, büyük gazetelerden değil, yerel gazetelerinden korkarlar. Aleyhime bir şey çıktı mı diye ödleri patlar. Bu şehrin kültür şehri olmasını istiyorsanız, bu gücü çok iyi kullanmanız lazım" dedi.
Gaziantep'in Türk sinemasına en çok hizmet eden şehirlerden biri olduğunu ifade eden İnanır, "Türkiye'nin bir sürü vilayetinde bir tane bile sinema yokken burada sinema çokluğu da sevindirici. Türkiye'deki yapılan festivallerin birinci sıralarına yerleşmek için 4 milyon lira para gerekiyor. Eğer medya gücü buranın sanayicisinden bu parayı alamıyorsanız, yemin ediyorum elimle makbuzla bu 4 milyonu ben toplayacağım. Bir ülkeyi kültür toplumu, sanat toplumu haline getirirseniz asla kavga çıkmaz. Tabi ki bunlar temel ekonomik kaynağı sağladıktan sonra. Sanat ve kültürün bütün temel öğeleriyle ilgili bana düşen hangi istek varsa oraya ön sırada koşmaya hazırım" diye konuştu.
AHMET ÜMİT: GAZİANTEP'TE SANAYİ VAR AMA SANAT YOK
Gaziantep'in son günlerde kötü olaylarla anıldığını dile getiren yazar Ahmet Ümit ise şöyle konuştu:
"Gaziantep'te sanayi var ama sanat yok. Bizim amacımız festivaller aracılılığıyla olsun hiç değilse sanatı ve kültürü etkin kılmak. Eğer bir şehirde sanat ve kültür yoksa o şehir marka şehir olamaz. Gaziantep'teki okuma oranları çok acı. Doğru düzgün kitapçımız yok. Bu festivalle bunları aşmayı bekliyoruz. Gaziantep'in kültürünün gelişmesi benim roman yazmam kadar değerli."
Festivalin galasının ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Salonu'nda düzenlenecek kokteylle gerçekleştirileceği bildirildi. Gala töreninde Kadir İnanır'a 'Yaşam Boyu Onur' ödülü verileceği bildirildi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.