Kemal Çapraz'ın Sürgünde Yeşeren Vatan Kırım kitabı yayında

Merhum Gazeteci Yazar Kemal Çapraz'ın vefatından önce kaleme aldığı Sürgünde Yeşeren Vatan Kırım Bayram Akcan tarafından yeniden hazırlanarak yayınlandı.

11 Kasım 2016 Cuma 19:08
Kemal Çapraz'ın Sürgünde Yeşeren Vatan Kırım kitabı yayında






Kemal Çapraz'ın Sürgünde Yeşeren Vatan Kırım kitabı yayında

Gazeteci Yazar Kemal Çapraz'ın Türk Dünyası'nın kanayan yarası "Sürgünde Yeşeren Vatan Kırım" adlı kitabı, vefatından 8 yıl sonra yayınlandı.

Ömrünü Türk Dünyası'na adayan, "Dünyanın neresinde Türk varsa, orası Türkistan'dır" şiarını kendine rehber edinen Kemal Çapraz, Kırım Türkleri'nin efsane lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'la ilk röportajı yapan kişi olarak tarihe geçti.

SSCB döneminin ünlü mücadale adamı Kırımoğlu'nun ardından, Azerbaycan Halk Cephesi Lideri ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'i de, bu ülkenin en zorlu günlerinde çatışmanın ikliminin işgalin kaosun ortasında bularak yaptığı röpartaj ile kamuoyunun dikkatini çeken Çapraz, kurduğu Basın Birliği Derneği ile önemli hizmetler yaptı..

BAYRAM AKCAN KİTABI YENİDEN DERLEDİ

Hayattayken “Sürgünde Yeşeren Vatan KIRIM” isimli kitabını çıkartan Kemal Çapraz'ın vefatının ardından gazeteci dostu Bayram Akcan şimdi de Çapraz'ın arşivindeki çalışmaları gün ışığına çıkartarak ilk kez yayınlanan bilgi ve belgelerle “Kuzeydeki Yavru Vatan KIRIM” isimli eseri KOCAV Yayınları'ndan çıkarılmasını sağladı.  254 sayfa olan kitabın arka kapağında ise Kırım Türklerinin lideri Mustafa Cemiloğlu'nun rahmetli Çapraz için yazdığı harikulade bir yazı dikkati çekiyor.
Geçtiğimiz yıllarda yine Kemal Çapraz'a ait 417 sayfalık “Kemal Çapraz'ın Kaleminden TÜRK DÜNYASI” isimli kitabı okuyucusuyla buluşturan Bayram Akcan, gazeteci dostuna büyük bir vefa örneği sergiledi.
Kemal Çapraz'ın Türk Gazetecilik tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akcan, “Maalesef Çapraz gibi değerler kolay yetişmiyor. İlkeli, dürüst ve kalemini satmayan aydınlara, gazetecilere çok ama çok ihtiyacımız var. Kemal Çapraz'ın çalışmalarının kitap olarak yayınlanması aynı zamanda kültürümüze de değerli bir katkıdır” şeklinde konuştu.
ADINA İLETİŞİM ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Akcan “Kuzeydeki Yavru Vatan KIRIM” kitabının ardından yine Kemal Çapraz'ın tazeliğini koruyan yazı ve makalelerinden oluşan bir kitabın daha basım aşamasında olduğunu kaydetti.
Genç yaşta vefatı medya dünyasında büyük bir üzüntüye sebep olan Kemal Çapraz'ın ardından 2 yıl üst üste Kemal Çapraz İletişim Ödülleri düzenlenmiş, törene medya ve sanat dünyasının ünlü isimleri katılmıştı. Çapraz ayrıca başta Marmara Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversite ve vakıflarda anma toplantılarıyla anılmış, gazetecilik mesleğine yaptığı katkılar anlatılmıştı.



KEMAL ÇAPRAZ KİMDİR

1964 yılında Kastamonu'nun Araç ilçesinde dünyaya gelen Kemal Çapraz, ilk ve orta tahsilini İstanbul'da tamamladı.

1987'de İstanbul Üniversitesi, Basın Yayın Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Yüksek lisansını aynı üniversitenin, Gazetecilik ve Halkla ilişkiler Kürsüsünde "Kırım Türk Basını ve İsmail Gaspıralı" üzerine yaptı.

1985'te fiili olarak gazeteciliğe başlayan Kemal Çapraz, özellikle Azerbaycan ve Kırım başta olmak üzere, Türk Dünyasını oluşturan Türk devletleri ve halkları üzerine yaptığı haberlerle tanındı. Esaretin en zorlu günlerinde, Azerbaycan'ın efsanevi lideri Ebülfez Elçibey, Kırım Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemil Kırımlıoğlu ile tarihi röportajlara imza attı.  Türkiye, Orta Doğu, Kurultay, Türk Diplomatik gazeteleri yanında, Orkun, Tarih, Kardaşlık, Kırım dergilerinde pek çok araştırma ve makaleleri yayımlanmıştır. Türk Dünyası'nı ilgilendiren çok sayıda TRT yapımına danışmanlık yapan Çapraz'ın, `´Sürgünde Yeşeren Vatan: Kırım´´ adlı yayınlanmış bir kitabı bulunuyor.

Basın Birliği Derneği kurucusu ve Genel Başkanı olan Çapraz, işsiz meslektaşlarıyla birlikte Ufuk Ötesi gazetesini tüm zorluklara rağmen 7 yıl çıkardı. Ufuk Ötesi Yayınlarıyla da Türk edebiyatına 20'ye yakın kitabı  kazandırdı. Sürekli Basın Kartı sahibi olan Çapraz evli ve iki çocuk babasıydı.
Son Güncelleme: 11.11.2016 20:44
Anahtar Kelimeler:
Kemal Çapraz
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.