Konya'da Mistik Müzik Festivali

İsmail AKKAYA/ KONYA,()-KONYA, Mevlana’nın 808'inci doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen '12'nci Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Konya'da...

25 Eylül 2015 Cuma 11:48
Konya'da Mistik Müzik Festivali






İsmail AKKAYA/ KONYA,()-KONYA, Mevlana’nın 808'inci doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen '12'nci Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali'ne ev sahipliği yapıyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Konya'da 2004 yılından beri her yıl düzenlenen Uluslararası Mistik Müzik Festivali'nin 12'ncisi bu yıl 22 Eylül günü başladı. 30 Eylül'e kadar devam edecek olan festival ile Mevlana'nın sözle ifadesi mümkün olmayan sınırsız aşkına, bütün insanlığı kucaklayan tevazu ve hoşgörüsüne layık bir anma programı hedeflenmekte. Ayrıca mistik müzik yoluyla farklı inanış ve kültürleri tanıtmayı, geleneksel mistik müziklere popüler unsurlara karışmadan, otantik yapıları ve özellikleri korunarak var olabilecekleri bir kültür ortamı sağlamayı amaçlanıyor. Festivalin üçüncü günü Kurban Bayramı'nın birinci gününe denk gelmesine rağmen salonu dolduran davetliler, 'Ngoni Ba' adlı grubuyla sahne alan Afrikalı sanatçı Bassekou Kouyate'nun Afrikalı Mande halklarının en eski telli sazlarından biri olan 'ngoni' ile seslendirdiği şarkılarla keyif dolu anlar yaşadı.
Festivalin Genel Sanat Yönetmeni Dr. Timuçin Çevikoğlu, festivalde önemli sanatçıların yer aldığını belirterek, şunları söyledi:
''Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali’nin bu yıl 12'ncisini yapıyoruz. Yine,önceki yılllarda olduğu gibi çok kıymetli gruplar ve çok kıymetli sanatçılar var . İlk gün Tuva’nın dünyaca ünlü grubu Huun Huur Tu ‘yu ağırladık. İkinci günü Fas’tan Ensemble Thami al-Harraq , bugün ise Mali’den Bassekou Kouyate &Ngoni Ba konuğumuzdu. Programlar devam ediyor. 25 Eylül'de Pakistan Sind Bölgesi Sufi Müziği ile Jamaluddın Fakır , 26 Eylül Fars Klasik Müziği ile Üstad Mohammad Reza Shajarıan , 27 Eylül Hint Klasik Müziği ile Pandıt Shıv Kumar Sharma , 28 Eylül Japon Iwami Kagura Ayin Dansı ile Iwamı Kagura Gotsu-Dan ,29 Eylül Rabbı Haım Look ile Sefarad Müziği ,30 Eylül Çarşamba günü olan Mevlana’nın doğum yıldönümünde ise Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sema gösterisi olacak.''
Festivalin ücretsiz olduğunu belirten Çevikoğlu, ''Festival konserleri, başlangıçtan itibaren hep ücretsiz olarak yapılıyor. İlgi çok büyük. Her geçen yıl daha da artıyor. Özellikle yurt dışından ve şehir dışından büyük bir ilginin olduğunu söyleyebilirim. Mesela bu yıl festivale Şili’den, Amerika’dan, Avrupa’nın çeşitli yerlerinden ve İran’dan çok sayıda yabancı misafir var. Türkiye’nin de her yerinden misafirlerimiz var. Bayrama denk gelmiş olmasına rağmen festivalin her günü salonların doluluk oranı çok yüksek''dedi.
İzleyenler arasında bulunan Mevlana'nın 22'nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ise, ''Festivalimiz gerçekten bütün dünyada ses getirmeye başladı. Gün gün daha çok kişi tarafından dikkat çekiyor. İnsanlar dünyanın çeşitli ülkelerinden buraya geliyorlar. Hem Konyamızı ve kendi kültürümüzü onlara tanıtmak, hem de onların kültürlerini öğrenmek çok güzel bir şey. Umuyorum ki bu hafta kültür ağırlıklı bir hafta olsun'' dedi.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.