Mozaiklerin Basılarak Tanıtılması Tepkiye Yol Açtı

GAZİANTEP'in Nizip İlçesi’nde bulunan, dünyaca ünlü ‘Çingene Kız’ mozaiği ile tanınan Zeugma Antik Kenti'nde devam edilen kazılarda gün yüzüne yeni çıkarılan mozaiklerin tanıtımı sırasında, aralarında Büyükşehir...

03 Kasım 2014 Pazartesi 15:28
Mozaiklerin Basılarak Tanıtılması Tepkiye Yol Açtı






GAZİANTEP'in Nizip İlçesi’nde bulunan, dünyaca ünlü ‘Çingene Kız’ mozaiği ile tanınan Zeugma Antik Kenti'nde devam edilen kazılarda gün yüzüne yeni çıkarılan mozaiklerin tanıtımı sırasında, aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de bulunduğu protokol üyelerinin mozaiklerin üzerine basması tepki çekti.
Gaziantep'te 2012 yılında yeniden başlayan Zeugma Antik Kenti kazılarında çıkarılan mozaikler, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in katıldığı toplantı ile basına tanıtıldı. 2005 yılından bu yana aralıklarla devam eden ve yaklaşık 7 milyon TL  harcanarak yapılan kazılarda bu yıl 3 yeni mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Tanıtım toplantısında kazı sezonunun bittiğini ve en önemli aşamaya geçtiklerini söyleyen Kazı Başkanı Prof.Dr. Kutalmış Görkay, kazı çalışmasının yıllık bütçesinin her yıl değiştiğini, 2005 yılından bu yana sürdürdükleri kazılara yaklaşık 7 milyon lira harcandığını söyledi.  Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bölgenin insanlık tarihi kadar eski olduğunu, bütün medeniyetlerin en zengin dönemlerini burada yaşadığını söyledi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri Prof.Dr. Kutalmış Görkay öncülüğünde kazı alanını gezdi. Gezi sırasında gün yüzüne yeni çıkarılan 2 bin yıllık mozaiklerin üzerine basan Başkan Fatma Şahin ve davetlilere sosyal medyadan tepki gösterildi. Bazı kişiler mozaiklerin üzerine basılırken paylaşılan fotoğrafların altına, tarihi esere gerekli saygıyı göstermediği yönünde eleştirilere yer verdi.
KAZI BAŞKANI: PROBLEM OLUŞTURMAZ
Tepkiler üzerine yazılı açıklama yapan Kazı Başkanı Prof.Dr. Kutalmış Görkay, kazı alanının ve mozaiklerin zarar görmediğini belirterek şunları söyledi:
"Zeugma Antik Kenti'nde 2014 yılında Mousalar evinde bulunan mozaiklerin hepsi ana kaya üzerine yapılmış, yaklaşık 20 santime varan, statumen (taş blokaj), rudus (taşlı opus-caementicium, kalın harç blokaj), nucleus (ince harç) ve tesselatum olarak adlandırılan mozaik taşlarının (tessera) gömüldüğü ince harçla yapılmış oldukça sağlam blokajlara sahiptir. Herhangi bir boşluğu bulunmayan bu sağlam blokajlı zemin mozaikleri üzerinde kısa zaman dilimleri içinde yürünmesi mozaikler için herhangi bir problem oluşturmamaktadır. Mozaikler üzerinde figürlü alanlar dışında lansman sırasında yürünen alanlar kazı restoratör ve konservatörlerinin önceden belirlediği geometrik desenli mozaik çerçeveleridir."
Mozaiklere topuklu ayakkabıyla basan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise açıklama yapmadı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.