Özgür Önal'la müzik üzerine söyleşi

Sesi kadar mütevaziliği ile de dikkatleri üzerine çeken Türk Halk Müziği’nin sevilen ismi Özgür Önal ile İyigunler.net ‘e özel ilk albümü “Gönlüme Keder” ve bilinmeyen yönleri hakkında keyifli bir hoş sohbet gerçekleştirdik.

17 Kasım 2016 Perşembe 15:00
Özgür Önal'la müzik üzerine söyleşi






Müzik yaşamına erken yaşlarda başlayan Özgür Önal'la “sanat”ı konuşmak demek, keyifli bir söyleşi demekti.

Kısaca albümünüzden bahsedelim biraz.. Bu albüm ne kadar zamanlık bir çalışmanın ürünü olarak karşımızda?

Gönlüme Keder albümün yapım süreci yaklaşık 2 sene sürdü. Bu 2 senelik süre zarfında tamamlamış olduğum eserlerimin pilotları okunarak aranjeleri başlatıldı, eksik olanlar ise tamamlandı ve canlı kayıtlar yapıldı. Birbirinden değerli müzisyen arkadaşlarımla birlikte çok keyifli stüdyo zamanlarımız geçti.

Albümde yer alan eserler sözü ve müziği çoğu size ait türküler, bu eserler nasıl ortaya çıktı ? ve albüm dışında da beste çalışmalarınız varmı?

Albümümde yer alan eserler arasında 15 senedir dağarcığımda olan türküler de yer alıyor. Bu türkülerin bazıları kendi hayatımda yaşanmışlık öyküleri olan türküler, bazıları ise başka insanların hayatlarından etkilenip kaleme aldığım besteler. Albümün dışında tabi ki beste çalışmalarım var kısmet olursa bundan sonra yapacağımız albüm projelerimiz de onlara da yer vermek istiyorum.

Albümdeki türküleri nasıl belirlediniz?

Albümün repertuvarını düşünürken bu zamana kadar sahnede dinleyicilerime nasıl hitap etmişsem onu dikkate alarak her ne kadar sıfır okunmamış eserler olsa da bir repertuvar oluşturdum. Ağır türkülere, Hareketli Türkülere ve Şarkılara yer verdim. Özellikle sahne de sadece Türkü değil farklı tarzdaki güncel şarkılara da yer verdiğim için aklımda bu konseptte bir proje vardı ve onu gerçekleştirip dinleyicilerin beğenisine sundum.



Genelde sanatçılar albüm satışlarından şikayet ederler. Siz bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Evet, müzik piyasasında albüm satışının olmadığı gayet aşikar. Artık günümüzde bırakın Albümü aklınıza gelebilecek her şey dijital ortamda satılıyor veya sunuluyor. Hal böyle olunca da her ne kadar Albüm kadar getirisi olmasa da yapılan bütün çalışmaların geliri dijital platformlardan elde ediliyor. Şunu da söylemek gerekir bu dönemde albüm yapan insanların genel olarak amacı kendi dinleyici kitlesine ulaşabilmek ve takipçilerini arttırabilmek olmuştur.

Türkülerin farklı tarz veya formatlarda söylenmesi konusunda neler söylersiniz?

Günümüze baktığımız zaman müziğin giderek modernize olduğu bir bir döneme girdiğini hepimiz görüyoruz. Türkülerin otantik yapısını bozmamak şartıyla yapılan batı müziği veya farklı tarzdaki sentezlerine karşı olan bir insan değilim. Gönlüme Keder albümümde ise aynı şekilde alt yapılar hazırlandı ve aranje edildi. Ama şunu söylemeliyim ki yıllardır TRT Gençlik Korosunda yer almış bir solist olarak Türkülerin otantik haliyle söylenmesinin ve çalınmasının bende apayrı bir yeri var ve bununla ilgilide muhakkak bir çalışma düşünüyorum.

Türkiye'de halk müziğinin yerini nasıl değerlendirirsiniz? Gençlerin türkülere, ilgisi sizce nasıl?

Dünyaya baktığımız zaman değişik kültürlerin halk ezgilerinde olduğu gibi Türkiye’de ki halk müziğinde de fazlasıyla bir asimilasyon söz konusu. Genel anlamda insanlar popüler müziği tercih ediyor olsalar da Geleneksek Türk Halk Müziğini yeni kuşaklara çok iyi bir şekilde taşıyan ve yine bu yolda emek veren değerli sanatçılar var. Bende aynı zamanda müzik öğretmenliği yapıyor ve çocuklara gerçek olan anonim türkülerimizi aşılamaya çalışıyorum. Benim de nacizane onlara kültürümüzde bir nebzede olsa katkım olmuş veya oluyorsa ne mutlu bana. Günümüzde kendi kültürlerine sahip çıkan ailelerin daha da bilinçlenip çocuklarını Halk Müziğine ve Bağlama kurslarına yönlendirdiğini fazlasıyla görmekteyim ve bu bana mutluluk veriyor. Eleştirdiğim bir konu ise malesef sanatın icra edilen yerlerde unutulmaya yüz tutmuş Anonim türkülerimizin hiç okunmuyor denilecek kadar yer verilmemesi beni oldukça üzüyor.

Türk halk müziği söylemek sizin için ne ifade ediyor?

Türk Halk Müziği söylemek benim için yaşadığım kültürü, özlemlerimi, acılarımı, mutluluğumu ve duygularımı en etkili şekilde ifade etmemi sağlıyor. Bazı türkülerin içerisinde dört mısrada bile kendi hayatınızın özetini görebiliyor ve o anı yaşayabiliyorsunuz. Birde bu türküleri okuduğunuzda yaşamanın dışında dinleyiciye yaşatmanın vermiş olduğu haz anlatılamaz. Türkülerin aşığıyım.

Bu topraklardan yeni ozanlar yetişir mi?

Halk ozanları, toplumun değerlerini kuşaklar boyu tanıtmakta önemli aracı olmuş ve bunları kalıcı kılmışlardır. Toplumda öncü olup halkın sazı sesi olan kişidir. Günümüzde tam olarak eski ozanlara rastlayamasakta “Kent Ozanları” olarak nitelendirdiğimiz toplum içinde öncü olan, eski geleneksel kültürümüzü ve halkın sorunlarını dile getiren Halk Şairlerimiz de yok değil.

Bundan sonraki müzik çalışmalarınız nasıl devam edecek?

Tabi ki dilimiz döndükçe Türkülerimizi okumaya ve yaşatmaya devam edeceğim. Beste çalışmalarım tüm hızıyla devam edecek. Yeni yeni projelere imza atacağız. Konserlerimiz ve dinletilerimiz aracılığı ile insanlarla meşk etmeye devam edeceğiz. Topluma yararlı bir birey olarak kazandırmayı hedeflediğim öğrencilerimi de müzikal anlamda yetiştirmeye devam edeceğim.

Beni kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için size sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum...Saygı ve sevgiyle kalın.....

Son Güncelleme: 17.11.2016 15:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.