Tarihi miras Bakras Kalesi, keşfedilmeyi bekliyor

Ortaçağ'a ait olduğu düşünülen ve tarihi Helenistik döneme kadar uzanan Bakras Kalesi, muazzam mimarisi ve doğayla iç içe konumuyla keşfedilmeyi bekliyor.

11 Kasım 2017 Cumartesi 13:16
Tarihi miras Bakras Kalesi, keşfedilmeyi bekliyor






HATAY - LALE KÖKLÜ

Hatay'da Antakya-İskenderun yolu üzerinde yer alan ve geçmişte, önemli bir konumda olması nedeniyle Bizanslılar, Haçlılar ve Romalılar tarafından kullanıldığı düşünülen Bakras Kalesi, mimari yapısı ve doğal güzelliklerle iç içe konumuyla keşfedilmeyi bekliyor.

Antakya-İskenderun yolunun 27'nci kilometresi üzerinde bulunan Bakras Köyü'nün üst tarafında yer alan kale, taş yapısı, gösterişli mimarisi ve doğayla iç içe oluşuyla göz kamaştırıyor.

Birkaç kademe halinde yuvarlak ve yüksek kale burçlarının özellikleri nedeniyle Ortaçağ'a ait olduğu düşünülen kalenin tarihi, Helenistik döneme kadar gidiyor.

Köy yolunun batısında, dağların arasında sarp bir tepe üzerinde kurulu kale, önceleri Belen geçidinin girişini, Antakya kurulduktan sonra ise Seleukos başkentini koruma gayesine hizmet etti.

Haçlılar döneminde de Antakya Prensliği'nin kuzeyde en önemli savunma noktası olan kale, birkaç defa el değiştirdikten sonra Templier Şövalyeleri'nin eline geçerek 1268 yılında Baybars tarafından kuşatıldı.

Bir alay askeri barındıracak büyüklükte olan kale, genel olarak harap olmaya yüz tutmuş olsa da birçok mekanı sağlam kalarak ihtişamını koruyor.

Kuzey ve güney tarafı derin vadilerle ayrılan yüksek bir tepe üzerinde yer alan kale, üç katlı kare mimarisiyle keşfedilmeyi bekliyor.

"Gün yüzüne çıkarmamız lazım"

Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin öyküsünün insanoğlunun yerleşimine ait ilk izlerin bulunduğu Paleolitik Çağ'da başladığını ve yüzyıllardır değişik ulusların ve kültürlerin medeniyet merkezi olduğunu anımsattı.

Dünyanın ilk mağara kilisesi St. Pierre ve Anadolu'nun ilk camisi Habib-i Neccar'ı topraklarında barındıran kentte, tarihin her dönemine ait izlerin bulunduğunu aktaran Nacioğlu, şöyle devam etti:

"Ancak maalesef Bakras Kalesi kaderine terk edilmiş. Oysa Bakras Kalesi hakikaten çok eskiye dayanan bir kalemiz ve Antakya'dan Adana'ya doğru gittiğiniz zaman Topboğazı dediğimiz mevkide bulunmaktadır. Kale, yıllardan beri oraya giden insanların çok güzel bir yerde olduğunu ve çok tarihi bir önem arz ettiğini söylediği bir mekan. Tabii burada ilimizin valilik ve belediye makamlarına çok önemli işler düşüyor. Bunu gün yüzüne çıkartmamız lazım. Özellikle turistlerin ilgisini çekecek bir kale. İnsanlar, Hatay'ı gezdiği zaman uğraması gereken bir mekan olmalı. Gruplarımızın gezdiği zaman o güzel manzarayı ve kaleyi görmesi lazım. Şu an için oraya bir gezi olmuyor ancak restorasyonu ve yolları yapılırsa, çevre düzenlemesi gerçekleştirilirse biz de turizmciler olarak tanıtımını yaparsak gezilecek ve görülecek yerler arasına dahil edilir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.