Türk Dünyası Kocayayla'da buluşuyor: Unuttuğumuz geleneklerimiz yaşatılacak

Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni Keles Kocayayla'da ilk kez yapılıyor. Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu ile Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliği ile ortaklaşa düzenlenen şölen 2 gün sürecek..

14 Temmuz 2016 Perşembe 08:52






Türk Dünyası Kocayayla'da buluşuyor: Unuttuğumuz geleneklerimiz yaşatılacak

Bursa Keles Türk Dünyası geleneksel oyunlarının yaşatıldığı büyük şölene hazırlanıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek şölen Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu'nun organizasyonuyla ilk kez yapılıyor. Tarihi binlerce yıllık geçmişe dayanan geleneksel Türk meydan ve sokak oyunlarının canlandırılacağı şölende dileyenlere Göktürkçe okuma yazma eğitimi de verilecek. Okçuluk, Atlı Akrobasi Gösterileri, Atlı Okçuluk, Gökbörü, Mangala, Rahvan Atlar gösterisi, Cirit Oyunları, Dokuztaş, Aşık Oyunu, Aksakallılar Gecesi Keles Kocayayla etkinliklerinde ilk akla gelenler arasında.

16 TÜRK DEVLETİ İÇİN 16 ÇADIR


Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni, 23-24 Temmuz tarihleri arasında Bursa'nın Keles ilçesine bağlı Kocayayla’da yapılıyor.

Kocayayla’ya 16 Türk Devleti’ni temsilen 16 çadır kurulacak, Kırgız, Özbek, Türkmen, Moğol, Afgan, Kazak ve Tatar sporcuların katılımıyla 5000 yıllık geçmişe sahip tarihi spor oyunları şölen havasında sergilenecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Avrasya coğrafyasında, İpek Yolu güzergahında 5000 yıldır oynana gelen ata spor oyunlarını bir şenlik havası içinde her yıl düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi.



Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni’ne ev sahipliği yapmaya Bursa, bu etkinliğin geleneksel hale getirilmesini planlıyor. 23-24 Temmuz tarihlerinde Kocayayla’da gerçekleştirilecek ‘Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni’nde; 5000 yıllık geçmişe sahip tarihi spor oyunları sergilenecek. Ecdadın yüzlerce yıldır barış ve savaş dönemlerinde zinde kalmak için oynadıkları spor oyunlarından örneklerin sunulacağı şölende; mangala (köçürme), dokuz taş, satranç, alış (kemik) atma gibi stratejik akıl oyunlarından da örnekler sunulacak ve iki gün süreyle isteyen katılımcılara uygulamalı dersler verilecek.

KOCAYAYLA'DA NELER VAR?

İki gün sürecek şölende; dört nala giden at üzerinde oğlak kapma oyunu olarak bilinen “KökBörü Oyunu”, Kuşak, Aba ve Moğol güreşleri, Bilek güreşi, Bilek çekme, Çubuk çekme (Ağaç güreşi) güreşleri, Rahvan Biniciliği, Atlı Güreş, At üzerinde akrobasi, Atlı okçuluk, Ok atma, mızrak atma, kılıç oyunu, cirit oyunu gibi spor oyunlarını yanı sıra ipçekme, çelik-çomak gibi eğlenceli oyunlar da sergilenecek. Özellikle Van-Erciş’e bağlı Ulupamir ve Kırgızistan’a bağlı Çolpanata’dan gelecek olan Kırgız sporcuların at üzerinde yapacakları müthiş görsel şovlar beğeniyle izlenecek. 16 Türk Devleti’ni temsilen 16 çadırın kurulacağı şölene; Kırgız, Özbek, Türkmen, Moğol, Afgan, Kazak ve Tatar sporcuların yanı sıra soydaş ve göçmen STK temsilcileri de katılacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu’nun organizasyonunda Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek festivalde; iki gün süreyle göçmen dernek ve vakıfların yöresel ürünleri sergilenecek, geleneksel milli sofralar kurulacak, Toy’lar düzenlenecek, hoyratlar, türküler söylenecek ve göçmen STK yöneticilerinin katılımıyla “Aksakallar Kurultayı” düzenlenecek.
Etkinlikleri izlemek isteyen vatandaşlar için sabahları Kocayayla’ya, akşamları da şehir merkezine ulaşım imkanı sağlanacak.

BAŞKAN ALTEPE; HER YIL DÜZENLEYECEĞİZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Avrasya coğrafyasında, İpek Yolu güzergahında 5000 yıldır oynana gelen ata spor oyunlarını bir şenlik havası içinde her yıl düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi. Başkan Altepe, “Bu yıl ilk adımı atıyoruz. İlk adımı atmakla birlikte uluslararası arenada ata spor oyunların profesyonel olarak icra eden bir takımı şölenimize davet ettik. Kırgızistan’dan gelecek olan takım üyeleri, at üzerinde müthiş gösteriler sunacaklar. Aynı şekilde dünyanın en yüksek platosu olan Pamir’den göç ederek ülkemize sığınan Kırgızlardan oluşturulan ve ülkemizi spor oyunlarında temsil eden Ulupamir Kökbörü Takımı da dörtnala giden atlar üzerinde 50 kilogramlık oğlağı yerden alarak, rakiplerine kaptırmadan belirlenen kaleye bırakma mücadelesini sergileyecekler. Her sıklette güreşler yapılacak. Özbek, Kırgız, Kazak, Türkmen, Moğol ve Afgan güreşçiler er meydanında ter dökecekler. Ok atacağız, ok atma usullerini göstereceğiz. Satranç turnuvaları düzenleyeceğiz. Mangala, Dokuz Taş gibi akıl oyunlarını katılımcılara anlatacağız. Bursa’nın fethi öncesi ve sonrası alplerin gazilerin er meydanlarında, toylarda sergiledikleri hünerleri 600 yıl sonra şenlik havası içinde düzenliyor olmak bizi heyecanlandırıyor. Hedefimiz Bursa’yı İpek Yolu güzergahı üzerindeki ata sporlarının da merkezi haline getirmek” diye konuştu.
Son Güncelleme: 14.07.2016 09:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.