Ahmet OKUMUŞ

Uzun bir süreden beri yazılı ve görsel basın sürekli taksici, dolmuşçu, halk otobüsçüsü, kamyoncu esnafının yaptığı hatalar yazılır çizilir ve görüntü var ise TV ekranlarında defalarca döndürülüp durur. Bundan birkaç yıl önce yaşanan taksici cinayetleri vardı. Fazla değil 10-15 yıl öncesinde mevcuttu. Hatta gazetelere ‘Ölüyoruz duyun sesimizi’ diye ilanlar verilerek yetkililerin dikkatleri çekilmek istendi. Hatta o dönemde tanıtım amaçlı koruma kabinli taksiler üretildi. Ancak kimse o günkü şartlarda taksici esnafının sesine kulak vermedi. 

-UBER KORUNUYOR’MU?

Şimdi gelinen noktada UBER denilen taksici esnafının ekmeğine göz diken ABD merkezli bir yapı ülkemize oturtulmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ‘UBER artık yok’ diyerek bir dönem şoför esnafının yüreğine su serpti. Ancak bugün gelin görün ki televizyonları haber saatinde izleyin hemen her gün bir taksici ve UBER haberi mevcut. Hani UBER denetlenecekti ve taksicinin hayatında UBER sorun olmayacaktı? UBER yoksa ülkemizde özel koruma altında mı? Korunmadığını birisi çıksın söylesin. Eğer korunmuyorsa neden UBER ile ilgili bir kanun çıkarılıp yasal zemine oturtulmuyor. Seçimlere 15 gün 1 ay kala bir emir ve talimatla UBER denetlenir. Seçimler bitince aynı tas aynı hamam devam eder. Çünkü sorun çözülmek istenmiyor.

ŞOFÖRLER İÇİN ÇIKARILAN STANDARTLAR 5 YILDIR UYGULANMIYOR  

2006 Yılında ülkemizde Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) diye bir kurum kurularak meslek Standartları hazırlaması ve bu standartların AB’ye uygun olması yönünde çalışmalar yapılması istendi. Bir çok STK’dan da kurum yönetimine üye alındı. MYK tarafından hazırlanan standartlar da sözde zorunlu olacaktı. İşte bu noktada 26 Aralık 2013 tarihinde çeşitli Sivil toplum kuruluşları ile kamu kurumları tarafından önceden ortaklaşa hazırlanıp MYK’nın yetkili kurulları tarafından son şekli verilerek Resmi Gazetede yayımlanan Minübüs, Servis Aracı, Şehir İçi Toplu Taşıma Otobüs, Kamyon ve Taksi Şoförü Ulusal Meslek Standartları neden 5 yıldır zorunlu hale getirilmiyor. Sürekli taksici, dolmuşçu halk otobüs şoförü esnafını eleştiren basınımızın muhabir, yazar ve duayenleri siz ne iş yaparsınız? Neden bu standartların uygulanmadığının akıbetini sormuyorsunuz?  


SORUMLU MEDYA NEREDE?

İstenmeyen ve meslekte ehil olmayan kişiler taksicilik, dolmuşçuluk, servis aracı işletmeciliği, toplu taşıma aracı sürücülüğü, dolmuş ve kamyon şoförlüğü yapıyorsa bundan en büyük suç zorunlulukları çıkarmayan yetkililer ile bunları gündeme taşımayan basından başkası değildir. Nerede ise 5 yılı devirip 6’ıncı yılına girecek standartların resmi gazetede yayınlanmasının üzerinden zaman geçmiş. Ancak nedense zorunluluklar halen çıkarılmamış. Çünkü ülkemizde hemen her yıl seçim var. Seçmenden kırmızı kart görmek istemeyen iktidar artık bu kaçışlardan vaz geçip bu standartları hayata geçirmeli. Ancak MYK’nın hazırladığı standartlar yerine özel sektör eğitim kurumları tarafından kısa süreli eğitimler sonrası yetki belgesi alabilenlerde bu meslekleri rahatça yapabilecekler. Zaman kaybedilmeden bu iki başlılıktan kurtarmak gerek. MYK’nın tam yetki ile AB’ye uygun çıkardığı standartlar uygulanmalı ki bu sıkıntıdan ülke olarak kurtaralım. Medya üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirse bu iş rahat olur.  
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.