Mezarda Girişimci Olmak

“İlginç! Çok ilginç! Ben de hemen istiyorum ölmeden önce” dedi fikrimi anlattığım önemli bir şirketin üst düzey yöneticisi, ilk aday müşterimdi. Kime anlattıysam yüzü güldü. Kim istemezdi ki gerçi? Tabii ki ölmeyi değil, sunduğum teklifi. 

Girişimciyseniz, İş geliştirme yapıyorsanız ve yatırımla uğraşıyorsanız, bu işi de önemli büyüklüklerde yapıyorsanız ufkunuz ister istemez açılıyor. Değer katmadığınız hiçbir işin tadı olmuyor, iş yapmış gibi gelmiyor. Hikâye tam da bu noktada başlıyor.

İstanbul’un Avrupa’daki birçok ülkeden her yönden fazlası var. Gayrimenkul aracısı inci gibi boğaza hâkim bir arazi sundu, şu kadar milyon dolara size satarız dedi. Yapı izni, imar var mı? Yok. Yatırımcıdan beklenen davranışı az çok tahmin etmişsinizdir.  Ben öyle yapmadım. Tamam alalım dedim. Aracı şaşkınlık içerisinde inanamadı. Çünkü yapı yapamayacağınız bir araziye kimse bu rakamı ödemezdinormal şartlarda. 

Normal şartlar? Girişimcilikte sınırlarınızı aşmalısınız. Normal şartlarda düşünce kalıplarında kalırsanız hayal gücünüz de normal seviyede kalır. Herkesin gördüğü hayaliniz varsa da sizden önce ulaşanlar olacaktır. Ben bu araziye yapı yapacaktım. Hem de imar izni almadan. Merak ettiyseniz söyleyeyim, hem yasal yapılaşma hem de yer yüzünde yükselmeden toprağın altında yapacaktım. İstanbul’un fazlası var demiştim ya, doğumu da ölümü de çok fazla. Mezarlıklar %97 dolmuş. Şehir merkezinde mezarlık fiyatı soran oldu mu hiç? Bence sorup moralinizi bozmayın bir ev parası neredeyse. Şehir dışı mezarlıklar hızla yapıldı ama insanoğlu ölse de şehrin kalbinde olmak istiyor, ya da yakınları ziyaret için merkezleri tercih ediyor diyelim. Soğuk bir iş fikri gibi gelebilir ilk bakışta. Anlattıktan sonra yorumu size bırakacağım. 

Öyle bir mezarlık düşünün ki, cep telefonunuzdaki uygulamadan tek tıkla sizi özel araçlar bulunduğunuz yerden alsın, mezarlığa ziyarete getirsin. Mezarlık pırıl pırıl tertemiz, mezarınıza ulaşacakken başka bir mezara basmak zorunda değilsiniz, yolları geniş ve taş döşenmiş. Her yer yemyeşil, çiçekler, ağaçlar, kuşlar sincaplar. Her mezar başında banklar, çeşmeler. O da ne? Mezarlık girişinde müzeye girerken eserleri anlatan sesli anlatım cihazı gibi bir cihaz veriyorlar. Ne mi yapacaksınız? Dilediğiniz mezarın numarasını girip hayat hikayesini dinleyebileceksiniz. Ölmeden almışsanız mezarı, kendi ses kaydınızı sizden sonraki kuşaklara da bırakabileceksiniz. Yurt dışındasınız ve dua okutmak istediniz. Görevli dua okurken kameradan binlerce kilometre uzaktan hem görüp hem de duyabileceksiniz. Dilediğiniz peyzajı internet üzerinden siz daha ziyarete gelmeden yaptırabileceksiniz. Mezarınızın dizaynını bile talepte bulunabileceksiniz. Özel güvenliği ve bakım servis hizmeti 7/24 çalışacak. Her şeyden öte şehir merkezindeki mevcut mezarlık fiyatları astronomik kalacak bu mezarların yanında. Kim istemez ki?

Girişimci olacaksanız, kalıpların dışına çıkın hatta hayatın, mezarda girişimci olun...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.