Prof. Dr. Ali Osman Özcan

aozcan@skyturk.net


Hayatta kendi kendilerini engelleyenler, kendilerini sabote edenler vardır. Yürek burkan koşullar altında yürek burkucu durumlara düşenler vardır. Bazıları da bu zorluklarla, sorunlarla başa çıkarken çaresizlikten yakınıp durular. Sorunlarla başa çıkmak zafer değildir. Başa çıkılmış olması kendini gülünç duruma düşmekten kurtarmayı, işi yüzüne gözüne bulaştırmamayı ifade eder. Murat; arzu, istek, dilek, maksat, meram vb. anlamlarda kullanılır. Davranışın yönelişini ifade eder.

Murada ermek; arzulara, isteklere, dileklere, maksat ve meramlara ulaşma anlamında kullanıldığı zaman nihai hedefi gösterir. Murada niyet ve meram kurgusuyla başlanır. Niyetlerin nihai hedefi murattır. Niyet edilirken bilinçli bir davranış söz konusudur. Bu yüzden “Ameller niyete göredir” sözü vardır.

Niyetteki bilinçlilik, kişinin kendi kendisiyle yaptığı bir ahitleşme olarak da kabul edilebilir. Bazıları muratlarına erer, bazıları eremez. Bazılarının boş bir yaşamları vardır.

Bu boş yaşamı, dolu dolu yaşama muradıyla karşılaştırarak yaşamlarını kapkara bir gözlükle görüp kendi kendilerine yaşamlarını zehirleyebilirler.

Can sıkıntılarından şikâyet edip dururlar. Oysa boş bir yaşamdan dopdolu bir yaşama geçiş fırsatları can sıkıntısı esnasında belirir. Can sıkıntılarını bir fırsat olarak görmek, kişinin bakış açısını değiştirir ve onu önlem almaya zorlar. Önlem almayı bilen kişi, bilge bir kişidir. Cahiller önlem almayı bilmez.

Can sıkıntısından şikâyet eden kişi, kendini öğrenilmiş çaresizlik çemberine hapsetmiştir. Bu çember, yaşamı özendirici olmaktan çok bıktırıcı bir çemberdir. Kişiyi boğar. Oysa insanoğlu öğrenilmiş çaresizliğe çare arayıp bulan bir kişidir.

Çare sözcüğü yol, yardım, ilaç, önlem vb. anlamları da içerir. Hâl çaresi, kurtuluş çaresi, çare arama, çare bulma sözcükleri eli kolu bağlı olmamayı, yapacak bir şeyleri olduğunu hatırlatıcı içeriklerle doludur. Sorunlarına çare bulanlar muratlarına bir gün ederler. Çaresizlik umutsuzluğa gömülme, umutsuzluk denizinde yüzme anlamında alınırsa hiçbir işe yaramaz. Fakat çaresizlik, dolu umutlarla beslendiğinde fırsatlara dönüştürülebilir. Çareyi bulmak başka çare bulamamak başkadır. “Derdi veren Allah dermanını da verir” sözünü yok sayarak hareket etmek kendini çaresizliğin içine atmaktır. Umutsuzluk kötümserlikle dolu bir sözcüktür. Oysa yaşamda iyimserlik de vardır.

Can sıkıntısı esnasında zaman geçmek bilmez.

O zaman, zaman kişi için bir düşmandır. Oysa zamanı düşman olarak değil dost olarak görmek, kişinin önünde yeni ufuklar açılmasına yol açar. Can sıkıntısı esnasında “Her gün hayatımın bu son günüdür” diyerek hareket etmek, can sıkıntısını kovduğu gibi yaşamı bir başka gözle görmeye de yol açar. Murada erenler hayat yolunda engelleri, zorlukları aşmasını bilenlerdir. Başarısızlıklar ümitsizlik duygularını harekete geçirir. Lakin ümitsizlik duyguları zamanı nitelikli kullanarak ortadan kaldırılabilir.

 Niyetten murada uzanan yolda umutlar şüphe, kuruntu ve vesveseleri kovucu bir işlev yaparlar. Ancak kendi kendimizi, kendimizdeki iyileştirici ve iyileştirecek güçlerimizi kullanarak muradımıza erebiliriz. Kendi kendimize acıyarak kendiliğimizi etkisizleştirerek fırsatları tepmenin bir anlamı yoktur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.