MÜZİK ZEKÂYI GELİŞTİRİR Mİ?

Prof. Dr. Ali Osman Özcan

    Gelin müzik dinleyelim! Klasik müzik dinleyelim! Mozart dinleyelim! Müzik dinlemek, hele Mozart dinlemek zekâ bölümünü artırıyormuş. Bütün millet, Mozart dinlesin, zekâları gelişsin.
Ne güzel olur! Ülkemizde hiçbir geri zekâlı, zihin engelli kalmaz. Müziğin zekâyı geliştirdiğini savunanlar, doğru bilgiyi saptırdıklarını, bilgilerinin içeriğinde yalanların dolu olduğunu neden söylemezler? Bu yaklaşımdan hareket edersek en güzel tabloları seyretmek, Rafael, Leonardo da Vinci, Rembrant, Michelangelo tablolarına bakmak insanın zekâsını geliştirirmiş diye düşünülebilir. Oh, ne alâ!
    İş bununla bitmiyor. En güzel kokuları sürünerek dolaşan bayanlar, dünyanın en zeki insanlarıdır. En güzel yemekleri yiyenler, zekâlarını en çok geliştirmiş olanlardır. En güzel elbiseleri giyerek dokunma duyularını geliştirenler, zekâ bölümlerini de yükseltmiş olacaklardır. Haydi, en güzel müzikleri dinlemeye, en güzel tabloları seyretmeye, en güzel tatlara bakmaya, en güzel kokuları sürmeye, en güzel ipekli kumaşları giymeye! Böyle bir durum ne kadar güzel olur!
    Şöyle bir çevremize dönüp bakalım. Büyük alışveriş merkezlerine gidiyorsunuz. Orada Mozart çalıyor. Bir lokantaya gidiyorsunuz, orada da Mozart çalıyor. Bir okulun, bir serginin, bir binanın açılış törenine gidiyorsunuz, oralarda da Mozart çalıyor. Ne güzel! Ülkemiz insanının zekâ bölümü artıyor. Alışveriş merkezlerinde çalınan müzik, müşterinin alışveriş yapma duygusunu tahrik ediyormuş. İnsanlar ne kadar zeki olurlarsa o kadar çok alışveriş yaparlarmış. Oh, ne güzel! Çözüm bulunmuştur. Başka bilgiye ihtiyaç yoktur. Dünyanın en güzel görüntülerini görmek insanın aklını daha çok çalıştırıyormuş. Bu yüzden, bu görüntüleri görmek için Mozart dinlemek en iyisiymiş.
    Herkes müziğin ruhun gıdası olduğunu söyleyip durmaktadır. Kimse gıda zehirli olunca insanın zehirleneceğini düşünmemekte; önüne konan sloganı doğru kabul etmektedir. Söylenenleri saçma buluyorsanız Mozart dinleyin. Mozart dinlemek, doğru düşünmenin ilacıdır. Yazılı ve görsel basında bu tür tarafgir bilgileri bulmak için Mozart dinlemek herkesin birinci görevi olmalıdır. Doğru bilginin içine yalan tohumları ekildiğinde şeytani bilgi iş başındadır. Bilimsel diye ileri sürülen düşüncelerin içindeki yalanları yakalamak da çok zordur.
Sahte bilimselliğin kirli çamaşırları da olabilir. Kirli çamaşırları ortaya dökecek cesarete sahip bilim adamları da Mozart dinlemelidir. Ancak o zaman akılları başlarına gelebilir. Bu Mozart, sarayın baş müzisyeni olmasına rağmen kralla masaya oturmuş, yemek yemiş biri de değildir. Topkapı Sarayı’ndan kız kaçırmanın müziğini de insanlığa kazandırmıştır.
    Sosyal davranış kurallarının ölçütleri belirsiz hâle getirildiğinde doğru, kesin ve tutarlı bilgi rafa kaldırılır. Rafa kaldırılan bu bilgiyi öğrenebilmek için de Mozart dinlemek, güzel yemekler yemek, güzel kokular sürünmek, güzel elbiseler giymek zorunluluğu vardır.
Herkese hayırlı olsun! Bunun yanında duyu organlarına uygun uyarıcılar verildiğinde çocukların, gençlerin, yetişkinlerin zekâ bölümleri artarmış. Kimse bunu unutmasın. Sözümüzü de çoklu zekâcı ve yapılandırmacı yaklaşım savunucuları duymasın. Onlara da Mozart dinletilse çok iyi olacaktır. Hiç olmazsa onların da bilişsel, duyuşsal alanlarda gelişme gösterecekleri ileri sürülebilir.
Maalesef zekâ konusu akılla eş anlamlı hâle getirilerek müzikle, resimle kısaca beş duyuyla ilişkilendirilerek Mozartvari bilgiler kamuoyunu yönlendirmeye devam etmektedir. Ahlakı etik yaptıktan sonra davranışları yönlendirici kültürel ve toplumsal davranış kurallarının ölçütlerini belirleyen ahlakı da Mozart dinlemeye göndermek gerekmektedir. İlgilerinize, bilgilerinize, belgelerinize sunulur.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
fatma nida 2018-12-13 14:43:43

seninkini ödevimde yazdım hoca bana 100 verdi Allah razı olsun