Ağız Kanseri nedir? Ağız kanserini nasıl önleriz?

Sağlıklı olmayı tarzı olarak benimsemek ve ona göre yaşamak sizi ağız kanserine karşı koruyabilir. İşte Ağız kanseri önleme yolları

26 Nisan 2014 Cumartesi 19:21
Ağız Kanseri nedir? Ağız kanserini nasıl önleriz?






Ağız kanserini nasıl önleriz?

Ağız Kanseri nedir? Ağız kanserini nasıl önleriz?

 "Diş hekiminizin bilinçli olarak yapacağı ağız içi muayene, radyografi incelemesi ve özel görüntülemelerle riski en aza indirebilirsiniz" şeklinde konuşan Yalçın, ağız kanserlerinin erkeklerde kadınlardan daha sık görüldüğünü, 40 yaş ve üzerinde riskin arttığını söyledi. Tıpkı mamogram, kolonoskopi gibi Ağız Kanseri tarama testleri ile semptomlar oluşmadan önce kanser hücre oluşumları tanımlanabilir. Ağız Kanserini kendi kendimize teşhis etmemiz zor olacağından dişçimizden ağız kanseri taraması yapmasını isteyiniz, şüphesiz doktorunuz ağız, baş ve boynunuzdaki değişiklikleri daha kolay görebilir.

Ağız kanseri görülme sıklığı nedir?

Ülkemizde 1970’li yıllarda ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer alan kanser günümüzde kalp-damar hastalıklarından sonra 2. sıraya yükselmiştir. Baş boyun bölgesi kanserlerine giren ağız kanserleri ise tüm kanser çeşitleri içerisinde görülme sıklığı açısından 6. sırada gelir. Ağız kanserleri çoğunlukla 40 yaş üstü bireylerde görülür. Erkeklerde görülme sıklığı kadınların 2 katı kadardır.

Ağız kanserini nasıl önleriz?

Sağlıklı olmayı hayat tarzı olarak benimsemek ve ona göre yaşamak sizi ağız kanserine karşı koruyabilir. Böyle bir hayat tarzını benimsemiş bir birey olarak ise sigara kullanmamanız beklenmektedir çünkü sigara Başka birçok hastalığın nedeni olduğu gibi ağız kanserinin en önemli nedenidir aynı zamanda ağız kanseri riski olma ihtimalinizi arttıran en önemli etkendir. Alkol kullanımı da ağız kanserine yakalanmak için sigara kadar büyük bir risk oluşturmaktadır. Buna ilaveten alkol ve sigarayı aynı anda tüketen kullanan bireylerde bu risk 30 kat daha fazladır.

RİSKİ ARTIRAN ETKENLERE DİKKAT
- Alkol ve sigara kullanımı.

- Ailesinde baş ve boyun kanseri görülmesi.

- Ağız hijyeninin kötü olması.

- Çok sayıda eksik diş olması.

- Yoğun şekilde güneş ışınlarına maruz kalmak.

 


Son Güncelleme: 13.05.2019 19:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.