Google Hummingbird nedir? Google Hummingbird nasıl çalışır?

Google Hummingbird, Caffeine, Panda, Penguin algoritmalarının ardından tüm arama sistemini değiştiren yeni sorgu veri tabanının adıdır

07 Ekim 2013 Pazartesi 18:32
Google Hummingbird nedir? Google Hummingbird nasıl çalışır?









Bugünlerde webmaster arkadaşların en çok duyduğu kelimelerden biri  Hummingbird. Tüm arama sistemini değiştiren Google, arama motoru kullanıcılarına artık bir sorguyu arkadaşıyla sohbet eder havasında cevap vermeyi umut ediyor. Kısaca, Hummingbird arama motoru Google'ın yeni arama sonuç standartlarını oluşturan algoritmasının alt yapısına verdiği isimdir.

Geçtiğimiz günlerde 15. yıl kutlamaları sırasında adı ilk kez duyrulan Hummingbird sistemi ile, Google artık kelime, etiket bazlı aramaktan uzaklaşarak soru sonuç ilişkisine dayanan yeni sisteme geçiyor. Bu sistemin oturtulduğu algoritmanın adı ise Hummingbird.

Caffeine, Panda, Penguin algoritmalarının ardından Hummingbird ile arama sonuçlarına daha fazla derinlik katmayı hedefleyen Google alınan ilk sonuçlardan oldukça umutlu. Şirketin arama motorundan sorumlu başkan yardımıcı Amit Singhal son bir aydan fazla test edilen, kullanılan Hummingbird ile aramaların yüzde 90′ının etkileneceğini ve Caffeine’den sonra en köklü değişikliğin geldiği algoritmanın Hummingbird olduğunu söylüyor.

Google, Hummingbird algoritması ile uzun kelimeler hatta cümlelere daha uzun ve detaylı arama sorgularına daha uygun sonuçlar getirmeyi amaçlıyor. Daha önce anahtar kelimeler ile sonuçlara ulaşan kullanıcılar artık emir cümleleriyle istedikleri sonuçlara ulaşabilecek. Yeni sorgu modelinde "Saç dökülmesini önlemek için doğal yöntemler nelerdir?" ya da "Hamilelik döneminde kilo almak zararlı mı?" gibi soru modelleri Google kullanıcısının tıpkı samimi bir arkadaşı ile konuşuyor gibi Google’da arama yapması sağlanacak.

Google 15. yılına özel zaman çizelgesi yayınlarak arama motoru hizmetine yıllar sürecinde neler eklediğini de detaylı göstermiş oldu.


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.