Hashimoto nedir? Hashimoto nasıl tedavi edilir?

Hashimoto nedir? Hashimoto nasıl tedavi edilir? Japon bilim adamı tarafından keşfedilen bir troid hastalığı türüne verilen isimdir

16 Nisan 2014 Çarşamba 22:04
Hashimoto nedir? Hashimoto nasıl tedavi edilir?






Hashimoto nedir? Hashimoto nasıl tedavi edilir?

Bir troid hastalığının adıdır. Hastalığı ilk keşfeden Japon Bilim insanının adını alan Hashimoto  troidin nodüler hastalığı olarak ta kendini gösterir. Hastalık ABD'de sıklıkla görülebiliyor. Hiç bir belirtisi olmamasına rağmen hasta 'Şikayet bolluğuyla' hekimin dikkatini dağıtabilir.

Bazılarına bu isim çok yabancı gelse de tiroit hastalığı olanlar bunu çok iyi bilirler. Aslında bu hastalığı bulan bir Japon doktorun adıdır. Tiroit,  boğazımızın hemen dış yüzeyinde bulunan bir bezdir.  Hormon salgılar.  Bu hormon vücut için çok önemlidir (T3, T4 olarak hastalarımız bilir). Tiroit bezinin büyümesine ise guatr denir. Guatr çok büyük olup gözle görülebilir, göğüs kemiğinin arkasındadır ve ancak görüntüleme yöntemleriyle tespit edilebilir (Plonjan guatr denir). Tiroit hormonu fazla salgılanırsa Hipertiroidi (Zehirli Guatr) az salgılanırsa Hipotiroidi denir. Yani guatr olması ayrı bir bulgu, hormon bozukluğu olup olmaması ayrı bir bulgudur.  Hastalarımız bunu çok sık karıştırırlar.

BELİRTİSİ OLMAYABİLİR

Tiroidin ayrıca nodüler hastalığı (nodüler guatr) ve Otoimmun (bağışıklık) hastalığı (tiroiditler) da söz konusudur.  Bunun dışında tiroidin kanserleri de vardır. Bugünkü konumuz ise tiroidin otoimmun hastalıklarından Hashimoto tiroiditidir. Hashimoto tiroiditinde, hastanın hiçbir şikayeti olmayıp, rastlantısal olarak teşhis koyulabileceği gibi, hasta şikayet bolluğuyla da hekime başvurabilir. Sürekli yorgunluk, halsizlik, adet düzensizliği, kilo verememe, saç dökülmesi, ciltte kuruma, kabızlık ve renksiz bir cilt gibi şikayetleriniz varsa tiroit hastalığından kaynaklanıyor olabilir. Hashimoto tiroiditinde hormonlar normal olabilir, fazla olabilir (Hashitoksikoz) ya da az çalışıyor olabilir. Çoğunlukla bulunduğu dönemle alakalı olmakla beraber sıklıkla hipotiroidi gelişir. Tiroit hastalıkları içinde en sık hipotiroidi görülür.

HASTALIĞIN SEYRİ OLDUKÇA SİNSİ

Hipotiroidi hastalığında T3, T4 gibi tiroit hormonları düşük bulunurken, TSH denilen Hipofiz bezinden salgılanan öncü tiroit hormonu yüksek bulunur.  Hashimoto tiroidinde ayrıca AntiTPO ve Anti TG denilen tiroit antikorlarından biri veya ikisi birden pozitif bulunur. Genellikle sinsi seyreden Hashimoto hastalığı oldukça yaygındır.  ABD’de sıklığı yüzde 4- 10 arasında değişmektedir. 60 yaşın üzerinde yüzde 20’lere kadar uzanmaktadır. Kadınlar arasında daha sıktır. Hastalık otoimmün kökenlidir; vücut kendi tiroit hücrelerini yabancı doku zannedip antikorları ile saldırır ve hastalık oluşturur. Bu saldırı, pankreasa karşı oluşursa diyabet, sinir hücrelerine karşı oluşursa multipl skleroz, mide hücrelerine karşı oluşursa anemi oluşur.

UZMAN DR. YAVUZ FURUNCUOĞLU
İç Hastalıkları Uzmanı

 

 


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.