Sancılı adet nedenleri ve tedavisi

Adet kanamaları birçok kadına rahatsızlık vermez ancak, milyonlarca kadın için bu olay aylık bir işkencedir.

18 Nisan 2014 Cuma 16:42
Sancılı adet nedenleri ve tedavisi






Sancılı adet nedenleri ve tedavisi

Adet kanamaları birçok kadına rahatsızlık vermez ancak, milyonlarca kadın için bu olay aylık bir işkencedir. Dismenore (ağrılı adet kanaması anlamına gelen Yunanca bir kelime) olarakta adlandırılır.
       İki tür dismenore vardır; primer(birincil)ve sekonder (ikincil). Primer dismenorenin  arkasında endometriozis gibi ilgili bir hastalık yoktur. Öte yandan sekonder dismenorenin nedenleri, pelvis organlaının iltihabı, organların yerleşimindeki bozukluk, rahim içi araç kullanıylada ilgili olabilir.
      Primer dismenorenin belirtileri çok çeşitlidir. Kanamadan hemen önce olan şiddetli karın ağrılarından, kanama boyunca süren kramplara,ishal, mesane sorunları, pelviste ağrı, duyarlılık, karında şişlik, memede ağrı ve şişlik, bunalım, huzursuzluk, baş ağrısı, sırt ağrısı, mide bulantısı, kusma ve bayılma nöbetlerine kadar varır.Kimi kadınlarda her adetin ilk 24-36 saati normal yaşamlarını sürdüremeyecek kadar ağır yakınmalar olur.

      Araştırmalar dismenoreden yakınan kadınların, bu yakınması olmayan diğer kadınlardan biyolojik açıdan farklı olduğunu göstermektedir.dismenoreden yakınan kadınların, adet sırasında fazla miktarda prostaglandin (Çeşitli dokularda bulunan ve yağ asitlerinin türevi olan yağ kökenli maddeler) yapılmakta ve  bu sıkıntılara neden olmaktadır.
      Fazla prostaglandin yapımını durduran ilaçlarla tedavisi mümkündür. Aysun ALKIR


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.